Istoricul Armand Gosu: „Romania rateaza cea mai buna perioada din istoria ei. De la aparitia Romaniei ca stat, de 170 de ani, nu a existat o perioada atat de fecunda. Si sa o ratezi in felul asta…”

analize

Profesorul universitar Armand Gosu, care preda de 19 ani la Universitatea Bucuresti, prezinta un tablou sumbru al Romaniei actuale, atragand atentia asupra mediocritatii care a devenit dominanta in toate domeniile, in timp ce performanta este descurajata. „Repet, de la aparitia Romaniei ca stat si pana astazi au trecut 170 de ani. In acesti 170 de ani nu a existat o perioada atat de buna, atat de fecunda cum este asta. Si sa o ratezi in felul asta…”, subliniaza Gosu intr-un interviu pentru aktual24.ro.

„Vom asista in continuare doar la scaderea nivelului in mai toate domeniile. Multa lume pleaca. Ma uitam mai ales la tinerii mai bine pregatiti, se gandesc unde sa plece. Ma uit unde sunt studentii mei. Cei mai multi sunt plecati, aia buni, mai ales, care as fi vrut sa ramana, sa intre in administratie, in cercetare. Aia pleaca. Dar, sigur, noi ne bucuram, avem bani de la Bruxelles, vin miliarde, acesti bani sunt directionati catre niste buzunare… Din pacate, Romania rateaza cea mai buna perioada din istoria ei. Niciodata n-ai mai avut 30 de ani de pace, de prosperitate. Sa ai securitatea garantata, sa ai prosperitatea garantata si tu sa bati pasul pe loc!

Eu, cel putin, n-am nicio ambitie politica, n-am absolut nimic. Atat aveam, o ambitie profesionala sa vad lucrurile misinandu-se in directia corecta si tara mea – ca de-asta am ramas in Romania, ca as fi putut de 30 de ani sa raman pe afara – s-o vad cum creste, cum se implineste, cu utilizeaza la maxim acest extraordinar context. Repet, de la aparitia Romaniei ca stat si pana astazi au trecut 170 de ani. In acesti 170 de ani nu a existat o perioada atat de buna, atat de fecunda cum este asta. Si sa o ratezi in felul asta… Evident, nu toata perioada a fost ratata. Pana la un moment dat am avut niste jaloane, am urmarit indeplinirea lor. Romania a crescut, a intrat acolo…

Si acum vezi ca nu mai avem niciun obiectiv, ca nu poti sa modernizezi tara… Dupa aproape 20 de ani de Uniunea Europeana, cu banii care au venit, sa nu reusesti sa faci nici macar autostrazi, sa faci o centura a Bucurestiului… E, va spun, este halucinant! Sa n-ai niste trenuri curate, sa n-ai aeroporturi cum trebuie…

Am fost in Ucraina… Am traversat o tara care e razboi de noua ani – din 2014, Ucraina e in razboi – am mers de la Kiev, dus-intors, cu drumuri bombardate de inamic… Dar ucrainienii repara drumurile! Deci am mers mai bine acolo, cu viteza mai mare, si cand am ajuns in Romania era sa-mi rup masina in centrul Vasluiului! In centrul unui oras! Sunt cratere, cratere de parca sunt urme de racheta. E sentiment de deznadejde…”, a declarat pentru aktual24.ro.

„Este pur si simplu o problema de elite. E vorba de ce s-a intamplat in ’89-’90. Pur si simplu, in Romania a ramas fix aceeasi elita, aceeasi nomenclatura comunista, acea linie a doua, a treia a Securitatii, oameni limitati, capacitate de intelegere redusa. Sigur ca aveau niste contacte afara, sigur ca in misiunile lor de spionaj mai vazusera Parisul si Londra, stiau mai bine cum arata decat restul… Dar ei fiind limitati intelectual, cultural, au venit cu un model de dezvoltare care e ce vedeti dumneavoastra acum. Uitati-va pe geam, uitati-va in oras, cam asta e! Altceva n-am putut. Si cred ca Romania nici nu va putea altceva pana ce nu va avea loc o schimbare veritabila. Cum va avea loc aceasta schimbare de elita, daca va avea loc… Daca vom asista doar la inlocuirea parintilor cu copiii care… Unii dintre ei, uite, mai sunt niste cazuri, fac studii prin America, pe la universitati… Aduc ceva nou acesti copii?

(…) Sunt invatati sa fure, sa se acopere unul pe altul, si in felul asta Romania rateaza… Nu va fi nicio problema ca pleaca populatia de aici, ca o sa vina din alte parti. N-o sa ramana Romania goala, un desert. Problema este ca fie copiii dumneavoastra, fie nepotii dumneavoastra vor vorbi franceza, spaniola, italiana sau engleza undeva, prin Canada, daca nu isi gasesc loc in Uniunea Europeana. Bun, asta se intampla in societatea contemporana, n-ai ce sa-i faci. Dar problema e ca Romania nu este atractiva nici pentru Bangladesh si Vietnam in momentul asta! Deci, romanii au plecat in Italia, in Spania, in Marea Britanie, in Canada pentru ca alea sunt tari atractive. Cei care vin la noi, nu vin pentru a ramane in Romania”, a mai spus Gosu.

Viitorul nu suna deloc bine, in aceste conditii, arata istoricul.

„Asta inseamna ca Romania poate sa fie condamnata pentru inca vreo doua-trei-patru generatii la subdezvoltare. Vor fi, probabil, cateva insule de prosperitate: Bucuresti, Cluj, Oradea… Acolo unde ai piata imobiliara care creste suficient, deja sunt interese mari ale unor grupuri care au investit in Romania in aceasta prosperitate. Dar, altfel, lucrurile nu arata deloc bine. Mai optimist, in materie de modernizare autentica, sunt de pilda in legatura cu Ucraina! Capacitatea ucrainienilor de a renova, de a repara, de a-si construi, de a moderniza autentic, mi se pare mult mai ridicata decat la noi in momentul asta. Sper si la noi sa vad lucrurile schimbandu-se in bine, dar nu stiu daca o sa le apuc eu”, a evidentiat Gosu.

Citeste interviu integral aici.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: