analize

ISW a comparat capacitatile apararii antiaeriene israeliene si ucrainene de respingere a atacurilor. Avantajele Israelului

Analistii de la Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) au comparat capacitatile de aparare antiaeriana ale Israelului si Ucrainei de a respinge atacuri, subliniind ca apararea antiaeriana ucraineana este diminuata din cauza intarzierilor in acordarea ajutorului militar american, relateaza Ukrainska Pravda.

Succesul Israelului de a se apara impotriva unor atacuri iraniene cu rachete si drone de pe teritoriul iranian la 13 aprilie a evidentiat vulnerabilitatea pe care pozitia geografica a Ucrainei si epuizarea continua a mijloacelor sale de aparare antiaeriana o reprezinta pentru eforturile ucrainene de a se apara impotriva atacurilor regulate cu rachete si drone rusesti.

„Forta aerospatiala a Corpului Gardienilor Revolutiei Islamice (IRGC) a lansat aproximativ 170 de drone Shahed-136/131, 30 de rachete de croaziera si 120 de rachete balistice asupra unor tinte din Israel, intr-un pachet de atacuri similar cu recentele atacuri rusesti impotriva Ucrainei”, se arata in documentul ISW.

Pachetul mare de lovituri combinate ale Iranului a avut un succes semnificativ mai mic decat atacurile recente ale Rusiei asupra Ucrainei, deoarece mijloacele de aparare antiaeriana israeliene au interceptat aproape toate cele aproximativ 320 de tinte aeriene, cu exceptia catorva rachete balistice.

Dronele si rachetele iraniene au trebuit sa traverseze peste 1.000 de kilometri de spatiu aerian in Irak, Siria si Iordania inainte de a ajunge la tinte, Israelul si aliatii sai avand la dispozitie cateva ore pentru a detecta, urmari si intercepta rachetele si dronele in timp ce se apropiau.

Fortele rusesti lanseaza drone si rachete de pe teritoriile ocupate temporar in Ucraina si in imediata apropiere a Ucrainei de pe teritoriul rusesc, oferind apararii antiaeriene ucrainene doar o mica parte din timpul pe care Israelul si aliatii sai l-au folosit pentru a respinge cu succes atacul iranian.

In plus, Israelul dispune de un sistem de aparare antiaeriana puternic pentru a raspunde unor potentiale atacuri de-a lungul granitelor sale mai scurte cu vecinii sai, Fasia Gaza si Cisiordania, in timp ce Ucraina are capacitati de aparare antiaeriana din ce in ce mai deteriorate pentru a se apara impotriva atacurilor de-a lungul unei linii de front mult mai largi in Ucraina, precum si de-a lungul granitelor sale cu Belarus si Rusia.

De asemenea, Ucraina nu are in prezent capacitatea de a efectua interceptari aer-aer cu aeronave, asa cum au facut Israelul si aliatii sai in noaptea de 13-14 aprilie. Dimensiunea mare a Ucrainei in comparatie cu Israelul face dificila construirea de catre Ucraina a densitatii de aparare antiaeriana pe care o are Israelul, pe fondul intarzierilor in ceea ce priveste asistenta de securitate din partea SUA.

„Ucraina are nevoie de provizii semnificative de sisteme de aparare antiaeriana occidentale si de avioane de lupta capabile sa intercepteze drone si rachete pentru a stabili o umbrela de aparare antiaeriana combinata care sa fie macar pe departe la fel de eficienta precum cea pe care Israelul si aliatii sai au folosit-o cu succes la 13 aprilie”, subliniaza ISW.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

4 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

4 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

4 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

4 ore ago