ISW: Intarzierile in aprovizionarea cu arme occidentale impiedica Ucraina sa lanseze o contraofensiva de amploare

externe

Intarzierile in aprovizionarea Ucrainei cu lansatoare multiple de rachete, sisteme de aparare antiaeriana si tancuri occidentale au limitat capacitatea Ucrainei de a lansa o contraofensiva de amploare pe fondul esecurilor militare rusesti, apreciaza experti de la Institutul American pentru Studiul Razboiului (ISW), scrie BBC.

Furnizarea si sosirea lenta a ajutoarelor nu sunt singurii factori care limiteaza capacitatea Ucrainei de a lansa operatiuni ofensive pe scara larga. Posibilitatea de a lansa contraofensiva a fost limitata si de particularitatile procesului de luare a deciziilor politice din Ucraina. In acelasi timp, nu a existat un proces decizional militar impecabil in niciun razboi, noteaza ISW.

Potrivit expertilor, trupele rusesti au avut initiativa si au fost in ofensiva din 24 februarie pana la 3 iulie 2022, dupa care atacurile lor au fost respinse. Ucrainenii au preluat initiativa si au lansat o contraofensiva pe scara larga in august, eliberand partea de vest a regiunii Herson la 11 noiembrie.

De atunci, Ucraina nu a mai fost in masura sa lanseze o noua contraofensiva majora, permitand transformarea conflictului intr-un razboi de transee si oferindu-le rusilor ocazia de a recastiga initiativa si de a ridica stacheta pentru viitoarele contraofensive ucrainene.

Sistemul de ajutor occidental a determinat in mare masura natura acestui conflict, concluzioneaza analistii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: