ISW: Vladimir Putin este ingrijorat ca prezenta scazuta la vot nu ii va asigura legitimitatea

externe

Biroul de campanie al presedintelui rus Vladimir Putin este ingrijorat de faptul ca viitoarele alegeri prezidentiale din Rusia nu se vor ridica la nivelul asteptarilor privind participarea la vot, potrivit unei analize, relateaza Newsweek.

Meduza, o publicatie rusa independenta, a scris ca Kremlinul face presiuni pentru o prezenta ridicata la vot pentru a contracara acuzatiile larg raspandite potrivit carora alegerile din Rusia sunt fraudate.

Putin a fost presedinte al Rusiei din 2000 pana in 2008 si din 2012 pana in prezent. Sondajele de opinie arata ca Putin ramane popular in randul publicului rus, chiar daca sprijinul pentru razboiul sau din Ucraina ar fi scazut, si se asteapta ca el sa castige cel de-al saselea mandat la alegerile din martie.

Grupul de reflectie Institute for the Study of War (ISW) a scris ca principalul motiv pentru care Kremlinul a continuat eforturile de a obtine o prezenta ridicata la vot este „pentru a prezenta aparenta legitimitatii si a unui sprijin popular larg” in randul electoratului lui Putin.

Cu toate acestea, faptul ca Putin va castiga aproape sigur cu o victorie zdrobitoare – fie legitim, fie pe baza unor rezultate trucate – ar putea fi motivul pentru care multi alegatori ar putea ramane acasa in timpul alegerilor.

ISW a scris ca exista deja „un sentiment larg raspandit in Rusia ca alegerile au fost deja decise si ca rusii au acceptat, in general, ca Putin a castigat deja din nou”.

Potrivit Meduza, Kremlinul intentioneaza sa atinga o prezenta la vot de 70-80% atunci cand vor fi deschise urnele. Pentru a atinge acest obiectiv, Kremlinul ar cauta sa mobilizeze cetatenii care au legaturi cu guvernul, inclusiv angajatii din sectorul public si persoanele care lucreaza pentru corporatiile de stat, precum si rudele si prietenii acestora.

Un exemplu citat de publicatie a fost cel al angajatilor partidului politic Rusia Unita. Acesti angajati ar fi obligati sa aduca cu ei cel putin 10 persoane la sectiile de votare. Cu toate acestea, se spune ca unele corporatii mari care au legaturi cu Kremlinul le-ar cere angajatilor sa aduca cu ei la urne doar doua persoane.

Meduza a precizat ca nu exista reguli reale privind modul de aplicare a acestor cerinte. Publicatia online a mai precizat ca Kremlinul ar folosi si alte metode pentru a creste prezenta la vot, facand votul mai comod. Printre acestea se numara oferirea optiunii votantilor de a folosi metode de vot electronic si coduri QR.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: