Italia adopta masuri mai dure pentru a descuraja sosirea migrantilor: Cei care asteapta repatrierea ar trebui sa fie retinuti pentru o perioada initiala de sase luni, care poate fi prelungita pana la 18

externe

Guvernul italian a adoptat, luni, masuri pentru a prelungi perioada de retinere a migrantilor pentru a se asigura ca mai multe persoane care nu au dreptul legal de a ramane sunt repatriate, au declarat oficiali guvernamentali citati de Reuters.

Miscarea a venit dupa ce aproape 10.000 de migranti au ajuns saptamana trecuta pe insula Lampedusa din sudul Italiei, dand o lovitura credibilitatii premierului de dreapta Giorgia Meloni, care a castigat mandatul anul trecut, promitand ca va reduce imigratia ilegala.

Meloni a declarat, la inceputul unei reuniuni a cabinetului privind situatia, ca migrantii care asteapta repatrierea ar trebui sa fie retinuti pentru o perioada initiala de sase luni, care poate fi prelungita pana la 18, de la trei luni in prezent.

„Acesta va fi timpul necesar nu numai pentru a face evaluarile necesare, ci si pentru a proceda la repatrierea celor care nu se califica pentru protectie internationala”, a spus Meloni in discursul sau introductiv.

Surse guvernamentale au spus ca cabinetul a aprobat aceasta masura la scurt timp dupa aceea, precum si crearea a mai multe centre de detentie in zonele indepartate. Meloni a spus ca Italia trebuie sa mareasca capacitatea unor astfel de facilitati, deoarece acestea au fost slabite de „anii de politici imigrationiste”.

Conform legislatiei italiene, migrantii care se confrunta cu repatrierea pot fi retinuti daca nu pot fi expulzati imediat. Oficialii spun ca majoritatea migrantilor se indreapta spre Italia din motive economice si, prin urmare, nu sunt eligibili pentru azil.

Eforturile anterioare de a retine migrantii au esuat in mare masura, cei detinuti iesind in mod repetat din centre si adesea indreptandu-se direct catre tarile mai bogate din nordul Europei.

Aproape 130.000 de migranti au sosit in Italia in acest an, conform datelor guvernamentale, aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului 2022. Migrantii au venit din tari precum Guineea, Coasta de Fildes, Tunisia, Egipt, Burkina Faso, Bangladesh si Pakistan.

Cea mai recenta miscare a guvernului de a opri fluxul de migranti a fost condamnata de opozitie si de grupurile de drepturi.

Coalitia Italiana pentru Drepturi si Libertati Civile (CILD) a descris centrele de detentie drept „gauri negre” in care au loc incalcari grave ale drepturilor fundamentale ale omului, adaugand ca acestea sunt costisitoare si ineficiente.

In aprilie, parlamentul italian a aprobat masuri pentru crearea de noi centre pentru migranti pentru persoanele care asteapta rezultatul cererilor de azil, precum si mai multe locuri de detentie pentru cei care se confrunta cu expulzare. Ca parte a pachetului, a alocat aproximativ 20 de milioane de euro pentru a-l finanta pe o perioada de doi ani.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: