Italianul care a reusit sa fure peste 1000 de manuscrise nepublicate ale unor autori celebri, scapa de inchisoare

life

Italianul Filippo Bernardini, fost angajat al gigantului editorial Simon & Schuster din Londra, care a furat de-a lungul anilor mai mult de 1.000 de manuscrise nepublicate, multe ale unor autori importanti, a fost condamnat, in aceasta saptamana de un tribunal federal din Manhattan la timpul pe care deja l-a petrecut in inchisoare, evitand o condamnare de pana la 20 de ani de inchisoare, potrivit AP.

Procurorii cerusera o pedeapsa de cel putin un an.

Bernardini, acum in varsta de 30 de ani, a reusit, incepand cu 2016, sa convinga autori cunoscuti sa ii trimita manuscrise, inclusiv Margaret Atwood si Ethan Hawke, au spus autoritatile.

Intr-o scrisoare emotionanta, de patru pagini, adresata judecatorului Colleen McMahon, trimisa la inceputul acestei luni, Bernardini si-a cerut scuze pentru ceea ce a caracterizat drept actiuni „stupide si gresite”. El a oferit, de asemenea, o perspectiva asupra motivatiilor sale, si anume o dragoste profunda pentru carti, pornita din copilarie si care l-a determinat sa urmeze o cariera in in domeniu la Londra.

Desi a obtinut un stagiu la o agentie literara, a scris el, a avut probleme in a-si asigura un loc de munca stabil in industrie.

„Cand eram angajat, am vazut manuscrise transmise intre editori, agenti literari sau chiar cu persoane din afara industriei. Deci, m-am intrebat: de ce nu pot sa citesc si eu aceste manuscrise?” a scris el.

Bernardini a falsificat adresa de e-mail a unei persoane pe care o cunostea si a imitat tonul fostilor sai colegi pentru a cere un manuscris care nu fusese inca publicat. Succesul acelei inselaciuni a transformat cautarea lui pentru carti obtinute cu greu intr-o „obsesie, un comportament compulsiv”.

„Am avut o dorinta arzatoare sa ma simt ca si cum as fi inca unul dintre acesti profesionisti in domeniul editorial si sa citesc aceste carti noi”, a scris el.

„De fiecare data cand un autor imi trimitea manuscrisul, simteam ca inca mai fac parte din industrie. La momentul respectiv, nu m-am gandit la raul pe care il provocam”, a adaugat el. „Nu am vrut niciodata si nu am trimis niciodata mai departe aceste manuscrise. Am vrut sa le tin aproape de sufletul meu si sa fiu unul dintre cei putini care le pretuiesc inaintea oricui, inainte sa ajunga in librarii.”

Avocatii lui Bernardini au inaintat judecatorului scrisori de la prieteni si de la familia italianului precum si din partea unuia dintre autorii pacaliti, Jesse Ball, autorul cartilor „Samedi the Deafness”, „Curfew” si „The Divers’ Game”.

Bernardini s-a dat drept editorului lui Ball pentru a-l convinge pe scriitor sa trimita mai multe manuscrise nepublicate, a spus autorul in scrisoarea sa. Condamnand starea industriei ca fiind „din ce in ce mai corporativa” si referindu-se la crima ca la o „pozna” si un „lucru banal, lucru frivol”, Ball a sustinut ca „trebuie sa fim recunoscatori cand apare ceva uman: cand industria editoriala devine in sfarsit ceva despre care merita sa scriem.”

„Macar o data, unei persoane i-a pasat atat de mult de ceva – ce conteaza ca era un intrus? Nu va puteti imagina plictiseala zdrobitoare a corespondentei obisnuite cu un editor”, a scris Ball, adaugand ca nu a suferit niciun rau din cauza furtului, in afara de confuzie. „Sunt recunoscator ca inca se mai intampla din cand in cand lucruri hazlii.”

Cantarind argumentele acuzarii si ale apararii, McMahon a respins ideea ca infractiunea nu a facut victime, revista „New York Vulture” cea care a adus cazul in atentia publicului odata cu publicarea in 2021 a „The Spine Collector”, raportand ca „ a fost emotionata mai ales de o scrisoare a unui `cautator de talente literare` care fusese acuzat de crimele lui Bernardini”.

Potrivit Vulture, McMahon si-a exprimat simpatia pentru Bernardini in lumina unui diagnostic de autism, dar a spus ca acest lucru nu scuza amenintarile pe care italianul le-a transmis in corespondenta.

Dar a concluzionat ca o pedeapsa cu inchisoarea nu le-ar ajuta pe victime.

Bernardini, cetatean italian si rezident britanic care a fost arestat pe Aeroportul International John F. Kennedy in ianuarie 2022, va fi deportat, documentele aratand ca a cerut sa fie deportat in Regatul Unit, unde locuieste cu partenerul si cainele sau, alternativa fiind Italia.

In plus, Bernardini a fost de acord sa plateasca despagubiri de 88.000 de dolari catre Penguin Random House.

„Ironia sortii este ca de fiecare data cand deschid o carte, imi aminteste de greselile mele si la ce m-au dus” a scris Bernardini despre pasiunea lui.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: