Izolarea teroristului. Mai multe mari companii aeriene anunta ca vor evita spatiul aerian al Belarus: Air France, KLM, Lufthansa si multe altele

externe

lukashenko

Mai multe companii aeriene de prestigiu au anuntat marti ca vor evita spatiul aerian al Belarus ca urmare a solicitarilor liderilor UE, reuniti luni seara la Bruxelles. Printre aceste se numara Air France, KLM si Lufthansa.

Air France a aratat intr-o declaratie ca „a luat nota” de concluziile reuniunii liderilor europeni de luni si ca a suspendat pe o perioada nedeterminata zborurile in spatiul aerian al Belarusului. Avioanele aflate deja pe rute de zbor urmau sa isi modifice traseul.

Compania olandeza KLM, partener al Air France, a luat aceeasi decizie inca de luni.

Singapore Airlines a anuntat ca zborurile catre Europa care urmau sa tranziteze spatiul aerian al Belarusului au fost redirectionate. „Siguranta pasagerilor si a echipajelor este prioritatea noastra, a spus un purtator de cuvant al Singapore Airlines pentru AFP.

Compania finlandeza Finnair a anuntat ca redirectionarea avioanelor pentru a evita Belarusul va afecta trei zboruri pe saptamana, iar Scandinavian Airline SAS, Lufthansa si airBaltic au formulat anunturi similare luni.

Compania cipriota Avia Solutions a spus ca va face acelasi lucru cu zborurile spre Lituania.

Ministrul Transporturilor din Lituania, Marius Skuodis, a declarat ca zborurile liniilor aeriene LOT (Polonia) si WizzAir (Ungaria) din si catre aeroporturile din Lituania vor evita spatiul aerian al Belarusului.

De altfel, pe platforma FlightRadar24.com, care urmareste zborurile, a inregistrat deja traseul unei curse WizzAir Kiev – Tallin care a ocolit luni spatiul aerian al Belaruslui, chiar daca asta a insemnat un ocol considerabil.

Lituania a anuntat ca incepand de marti nu va mai autoriza aterizarea sau decolarea niciunui avion care survoleaza spatiul aerian al Belarusului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat marti Belarusul pentru ca a fortat aterizarea unui avion de pasageri ce efectua un zbor Atena-Vilnius, cerand o ancheta internationala urgenta si eliberarea jurnalistului de opozitie Roman Protasevici, informeaza Reuters, EFE si dpa.

”Aceasta reprezinta o deturnare de catre stat si arata modul in care regimul de la Minsk ataca drepturile democratice fundamentale si sanctioneaza libertatea de exprimare si media independente. Trebuie sa existe o ancheta internationala urgenta. Iar Roman Protasevici si partenera sa Sofia Sapega trebuie sa fie eliberati imediat”, a subliniat Stoltenberg intr-o declaratie video.

El a salutat totodata noile sanctiuni impuse de Uniunea Europeana contra regimului de la Minsk.

”Salut masurile aditionale convenite de Uniunea Europeana. Aterizarea fortata a unui avion de pasageri de catre Belarus a fost periculoasa si inacceptabila”, a mai afirmat Jens Stoltenberg, dupa o intrevedere cu sefa guvernului eston, Kaja Kallas.

Liderii statelor UE au adoptat un nou set de sanctiuni contra regimului din Belarus, blocul comunitar anuntand si inchiderea spatiului sau aerian pentru Belarus.

Inaintea adoptarii noului pachet de sanctiuni, UE inscrisese 88 de membri ai regimului de la Minsk, inclusiv pe Lukasenko, si sapte entitati pe ”lista sa neagra”.

Roman Protasevici, un jurnalist de opozitie in varsta de 26 de ani, si partenera sa Sofia Sapega se aflau duminica la bordul unui avion Boeing al companiei Ryanair care efectua un zbor intre Grecia si Lituania, tari membre ale NATO si UE. Autoritatile belaruse au semnalat o falsa alerta cu bomba pentru a forta avionul sa aterizeze la Minsk, unde l-au arestat pe Protasevici.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: