Japonia are un buget militar record pentru 2024. 56 de miliarde de dolari, cu 16% mai mult decat anul acesta

externe

Japonia a aprobat un nivel record de cheltuieli pentru aparare, intr-o schimbare majora de la abordarea postbelica privind cheltuielile sale militare. De asemenea, tara va relaxa controalele exporturilor de arme pentru prima data in aproape un deceniu. Japonia se confrunta cu o amenintare regionala dinspre Coreea de Nord, iar injectia de fonduri are ca prim scop accelerarea desfasurarii rachetelor de croaziera cu raza lunga de actiune.

Bugetul apararii adoptat de guvern va duce cheltuielile pana la 56 de miliarde de dolari, in 2024, cu peste 16% fata de anul acesta. Acest lucru va intari si mai mult armata nipona si cu avioane de lupta F-35 „stealth” si alte arme americane, pe masura ce trupele japoneze coopereaza din ce in ce mai mult cu aliatii si isi asuma roluri mai ofensive, conform Deutsche Welle (DW).

Bugetul apararii , in anul fiscal 2024, incepe in martie si marcheaza al doilea an al unui program de cinci ani de consolidare militara in cadrul unei noi strategii de securitate adoptata de guvernul primului ministru Fumio Kishida, in 2022.

Anuntul semnaleaza o schimbare majora fata de principiul postbelic al Japoniei de limitare a utilizarii fortei. Bugetul apararii face parte din planul bugetar national de 112,7 trilioane de yeni si are inca nevoie de aprobarea parlamentara.

Si Germania are o politica bugetar – militara similara

Germania a cautat, de asemenea, sa-si sporeasca cheltuielile si activitatile militare pentru epoca moderna in ultimele decenii. Cel mai recent si principal catalizator al acestui proces a fost invazia rusa a Ucrainei in 2022, dupa care Germania si-a majorat bugetul de aparare, ajungand la cheltuieli totale de putin peste 60 de miliarde de euro in acest an (daca includem si fondurile suplimentare care nu sunt prinse in bugetul federal).

Japonia intentioneaza sa cheltuiasca 43 de trilioane de yeni (300 de miliarde de dolari) pana in 2027 pentru a-si consolida puterea militara. Bugetul apararii va creste in 2027 pana la aproximativ 10 trilioane de yeni (70 de miliarde de dolari), un proces constant inceput acum 12 ani, dar accelerat dupa invazia rusa din Ucraina.

Japonia va putea exporta armament in SUA

Japonia a relaxat, de asemenea, controalele exporturilor de arme, pentru prima data in aproape un deceniu, dupa ce in 2014 a ridicat interdictia generala a tuturor exporturilor de echipamente militare.

Miscarea este prima revizuire majora a interdictiei la exportul de arme, de cand interdictia a fost relaxata in 2014.

Japonia va putea acum „sa exporte arme produse pe plan intern licentiate de o companie straina in tara care elibereaza licenta”, a declarat un oficial de securitate nationala din biroul primului ministru pentru agentia de presa AFP.

Este o miscare care ar prelua din povara pusa pe industria de aparare americana, intrucat armata SUA va putea primi rachete produse in Japonia, care pot fi utilizate pe sistemele antiracheta Patriot.

Acest lucru, la randul sau, ar putea ajuta SUA cu proviziile in scadere pe fondul donatiilor grele catre Ucraina.

Cu toate acestea, se asteapta ca Japonia sa stipuleze ca rachetele pe care le vinde Washingtonului trebuie sa fie stationate doar in regiunea Indo-Pacific, dar chiar si asa, mutarea ar putea permite Washingtonului sa mute munitia pe care o are in prezent in Asia.

(Foto: Fumio Kishida, premierul Japoniei – Aflo/Imago)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: