Japonia are un plan de curatare a urmelor dezastrului nuclear de la Fukushima care ar dura 30-40 de ani. Principala provocare acum este extragerea unui esantion din interiorul reactoarelor
La 13 ani de la cel mai grav dezastru nuclear din Japonia, responsabilul cu curatarea acestuia spune ca echipa sa incearca sa scoata un esantion din mijlocul resturilor radioactive, potrivit AP.
Un proiect care va dura cateva decade, de curatare a ramasitelor centralei nucleare Fukushima Daiichi se pregateste sa indeparteze resturile deteriorate de combustibil din reactoarele centralei, dar ceea ce se afla in interiorul lor reprezinta inca un mister.
Cheia dezlegarii acestui mister – si pentru a afla cum sa fie curatat – este un esantion de combustibil topit din interiorul unui reactor, a declarat Akira Ono, seful departamentului de dezafectare de la Tokyo Electric Power Company Holdings, intr-un interviu pentru The Associated Press.
Obtinerea acelei mostre ar fi ca si cum „am patrunde in fortul principal al castelului” in batalia de dezafectare, a spus Ono. „Am realizat o serie de lucruri, dar mai avem multe de facut pentru a aborda sarcina fara precedent de a indeparta combustibilul topit”, a adaugat acesta.
Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter si un tsunami au deteriorat sistemele de racire ale centralei Fukushima Daiichi, provocand topirea a trei dintre reactoarele sale, eliberand radiatii si alungand mii de locuitori din casele lor. Unele zone din apropierea fabricii sunt inca nelocuabile.
Aproximativ 880 de tone de combustibil nuclear topit extrem de radioactiv raman in interiorul celor trei reactoare avariate, dar nimeni nu stie in ce stare se afla combustibilul topit sau unde exact a cazut in reactoare. Aceste date sunt cruciale pentru a face un plan pentru a le elimina in siguranta, a spus Ono.
Din 2019, cand o sonda robot a reusit sa arunce o privire pentru prima data in interiorul reactorului nr. 2 – cel mai putin deteriorat – TEPCO a incercat sa extraga o cantitate mica de resturi topite din acesta folosind un brat robot. Acest efort a fost amanat de mai bine de doi ani, pe masura ce echipa afla cum sa duca robotul peste ruine. Urmatoarea incercare a echipei va avea loc in octombrie, folosind un dispozitiv testat anterior, care seamana cu o undita pentru a obtine o proba preliminara, in asteptarea imbunatatirilor tehnice ale bratului robotic, a spus Ono.
Luna trecuta, compania a efectuat primul zbor cu drona in reactorul cel mai grav afectat, reactorul nr. 1, pentru a investiga resturile topite, dar a trebuit sa anuleze o a doua zi de explorare dupa ce un robot secundar care a ajutat la transmiterea datelor s-a defectat.
„Suntem incepatori in aceste lucruri si, uneori, au loc accidente neprevazute pe teren. Dar toate sunt lectii valoroase invatate pentru pasii urmatori”, a spus Ono.
Criticii spun ca obiectivul de curatare in 30 pana la 40 de ani stabilit de guvern si TEPCO este prea optimist.
Lipsa de date, tehnologie si planuri cu privire la ce se va intampla cu combustibilul radioactiv topit si cu alte deseuri nucleare la final, face cu atat mai dificila o imagine clara asupra modului in care complexul uzinei si imprejurimile sale pot fi curatate.
In august anul trecut, uzina a inceput sa elibereze apa tratata in mare, ceea ce Ono a spus ca a fost un pas major inainte. Daca urmatoarea incercare de a recupera o proba din reactorul nr. 2 reuseste, va fi „un pas urias” si „o schimbare majora de etapa”, a spus el.
Fukushima Daiichi elibereaza, acum, al patrulea lot de apa de 7.800 de tone. Pana acum, rezultatele prelevarilor zilnice de apa de mare au indeplinit standardele de siguranta, dar planul controversat s-a confruntat cu proteste din partea pescarilor locali si a tarilor vecine, in special a Chinei, care a interzis importurile japoneze de fructe de mare.
TEPCO a terminat de indepartat toate capsulele de combustibil nuclear uzat dintr-un bazin de racire de la reactorul nr. 4 in 2014 si din piscina reactorului nr. 3 in 2021. Intentioneaza sa finalizeze indepartarea capsulelor din bazinele nr. 1 si nr. 2 pana in 2031.