Joe Biden avertizeaza Coreea de Nord: „Un atac nuclear impotriva Statelor Unite sau a aliatilor sai este inacceptabil si va duce la sfarsitul oricarui regim care ar incepe o astfel de actiune”

externe

Presedintele american Joe Biden si cel sud-coreean, Yoon Suk Yeol, au dezvaluit, miercuri, un nou plan pentru a contracara amenintarea nucleara a Coreei de Nord, liderul american avertizand ca un astfel de atac „ar duce la sfarsitul oricarui regim” ar initia o astfel de actiune, potrivit AP.

Noul efort de descurajare nucleara necesita andocarea periodica a submarinelor americane cu arme nucleare in Coreea de Sud, pentru prima data in decenii, intarind pregatirea intre cele doua tari.

Declaratia a fost facuta in timpul unei vizite a presedintelui sud-coreean in SUA, intr-un moment de anxietate sporita din cauza ritmului crescut de teste cu rachete balistice efectuate de catre Coreea de Nord.

„Un atac nuclear al Coreei de Nord impotriva Statelor Unite sau a aliatilor si partenerilor sai este inacceptabil si va duce la sfarsitul oricarui regim care ar incepe o astfel de actiune”, a spus Biden in timpul conferintei de presa cu Yoon.

Yoon a spus ca noul angajament al „aliantei drepte” include planuri pentru consultari prezidentiale bilaterale in cazul unui atac nuclear nord-coreean, infiintarea unui grup consultativ nuclear si imbunatatirea schimbului de informatii cu privire la planurile de operare a armelor nucleare si strategice.
„Pacea durabila in Peninsula Coreeana nu are loc automat”, a spus Yoon.

Asistentii lui Biden si Yoon au lucrat la detaliile planului de luni de zile si au convenit ca „demonstratiile ocazionale” si „foarte clare ale puterii” capacitatilor extinse de descurajare ale SUA trebuie sa fie un aspect esential al acordului, potrivit a trei oficiali ai administratiei Biden, care au informat reporterii inainte de anunt.

Oficialii au spus ca asa-numita Declaratie de la Washington a fost conceputa pentru a atenua temerile sud-coreene cu privire la programul agresiv de arme nucleare al Nordului si pentru a impiedica tara sa-si reporneasca propriul program nuclear, la care a renuntat in urma cu aproape 50 de ani, cand a semnat acordul de neproliferare nucleara. La inceputul acestui an, Yoon a spus ca tara sa se gandeste la dezvoltarea propriilor arme nucleare sau va cere SUA sa le retrimita in Peninsula Coreeana.

De asemenea, SUA si Coreea de Sud s-ar coordona mai profund asupra strategiei de raspuns nuclear in cazul in care Nordul ataca Sudul – dar controlul operational al unor astfel de arme ar ramane sub controlul SUA si nicio arma nucleara nu va fi desfasurata pe tarmurile sud-coreene.

„Nu vom stationa arme nucleare in peninsula”, a subliniat Biden.

Potrivit lui Biden, coordonarea dintre SUA si Coreea de Sud ramane cruciala in fata amenintarilor tot mai mari ale Coreei de Nord si a incalcarii flagrante a sanctiunilor internationale. Presedintele a repetat ca SUA ramane deschisa la discutii „substantiale” cu Nordul, fara conditii prealabile.

Vizita de stat are loc in momentul in care SUA si Coreea de Sud marcheaza cel de-al 70-lea an al aliantei dintre tari, care a inceput la sfarsitul razboiului din Coreea si a angajat Statele Unite sa ajute Coreea de Sud sa se apere, in special de Coreea de Nord. Aproximativ 28.500 de militari americani se afla in prezent in Coreea de Sud.

Acordul cere, de asemenea, armatelor americane si sud-coreene sa consolideze pregatirea comuna si sa integreze mai bine activele militare sud-coreene in efortul comun de descurajare strategica. Ca parte a declaratiei, Coreea de Sud isi va reafirma angajamentul fata de Tratatul de neproliferare nucleara, un acord semnat de mai multe mari puteri nucleare si non-nucleare care si-au promis cooperarea pentru a opri raspandirea tehnologiei nucleare, au spus oficialii.

In calitate de candidat la presedintie anul trecut, Yoon s-a angajat sa solicite desfasurarea sporita a bombardierelor, portavioanelor si submarinelor nucleare americane in Coreea de Sud, deoarece urmarea sa ofere un raspuns mai ferm la amenintarile Nordului decat predecesorul sau, Moon Jae-in.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: