Joe Biden, o noua gafa: l-a numit pe liderul egiptean Abdel El-Sisi „presedinte al Mexicului”

externe

Joe Biden, declin cognitiv, capacitate, presedinte, SUA, sondaj

Presedintele Biden a confundat joi liderii Mexicului si Egiptului in timpul unei conferinte de presa in care a respins cu tarie un raport al unui procuror special care a oferit o evaluare dura a memoriei si a abilitatilor sale mintale.

Biden a facut declaratii de la Casa Alba, in care a respins cu duritate concluziile procurorului special Robert Hur, potrivit carora presedintele s-a prezentat in timpul unui interviu cu anchetatorii ca fiind „un om batran, simpatic, bine intentionat, cu o memorie slaba”.

„Memoria mea este buna. Uitati-va la ceea ce am facut de cand am devenit presedinte… cum s-a intamplat asta? Cred ca pur si simplu am uitat ce se intampla”, a spus Biden, pe un ton sarcastic.

Dar cand a raspuns la o intrebare despre situatia umanitara din Gaza, Biden s-a referit din greseala la liderul egiptean Abdel Fattah El-Sisi ca fiind „presedintele Mexicului”.

„Cred ca, dupa cum stiti initial, presedintele Mexicului, El-Sisi, nu a vrut sa deschida poarta pentru ca materialele umanitare sa intre. Am vorbit cu el. L-am convins sa deschida poarta”, a declarat Biden, citat de publicatia The Hill.

A fost pentru a treia oara in aceasta saptamana cand Biden a parut sa-i incurce pe liderii mondiali.

Miercuri, la o strangere de fonduri la New York, Biden a povestit donatorilor o intamplare despre calatoria sa la prima reuniune a Grupului celor Sapte (G-7) dupa preluarea mandatului, cand a declarat: „America s-a intors”. Dar, in relatarea povestii, el s-a referit la Helmut Kohl din Germania, care a fost cancelar intre 1982 si 1988. El a murit in 2017. Or, Angela Merkel era cancelarul german la momentul primei reuniuni G7 a lui Biden in calitate de presedinte.

Confuzia a reamintit jurnalistilor de un caz similar petrecut duminica, la un eveniment de campanie din Nevada, cand Biden spunea aceeasi poveste despre intalnirea sa cu liderii mondiali la G7. Insa in acel episod, Biden l-a numit din greseala pe presedintele Frantei ca fiind Francois Mitterrand in loc de Emmanuel Macron.

Mitterrand a fost presedinte al Frantei in perioada 1981-95. El a murit in 1996. Macron este in functie din 2017.

Varsta si capacitatile cognitive ale lui Biden au fost o tinta principala pentru adversarii republicani, care, in rest, s-au straduit sa ii aplice lovituri pentru pozitiile sale politice. Iar sondajele au aratat ca aceasta continua sa fie o preocupare in randul multor alegatori inaintea alegerilor generale din noiembrie.

Un sondaj NBC News publicat saptamana aceasta a constatat ca 76% dintre alegatori, inclusiv 54% dintre democrati, au declarat ca au ingrijorari majore sau moderate atunci cand au fost intrebati daca Biden, in varsta de 81 de ani, are „sanatatea mentala si fizica necesara pentru a fi presedinte pentru un al doilea mandat”.

Biden ar avea 86 de ani la finalul unui potential al doilea mandat. Presedintele a declarat ca este corect ca alegatorii sa ia in considerare varsta sa, dar el si echipa sa au subliniat ca ar trebui sa fie judecat in functie de realizarile sale din timpul mandatului.

Probabilul sau adversar, fostul presedinte Trump, are 77 de ani si, in ultimele saptamani, s-a confruntat cu probleme similare din cauza propriilor sale gafe.

La un miting din octombrie, Trump el i-a confundat pe liderii Ungariei si Turciei. In ianuarie, el a confundat-o in mod repetat pe fosta presedinta a Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, cu Nikki Haley, adversara sa in alegerile primare republicane, afirmand in mod fals ca Haley era responsabila de securitate in timpul atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: