politica

Judecata la CCR. Argumentele penibile cu care Guvernul Dancila vrea sa il infranga pe Iohannis: „Presedintele face declaratii publico-politice”

Curtea Constitutionala dezbate, de la ora 10.00, conflictul juridic intre Guvern si Administratia Prezidentiala, iar in sedinta de astazi fiecare dintre parti isi va sustine punctul de vedere. Conflictul a fost sesizat de premierul Viorica Dancila, dupa ce Klaus Iohannis a refuzat numirea ministrilor interimari.

Secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, a declarat, miercuri, in fata judecatorilor CCR, ca in momentul in care Viorica Dancila a solicitat numirea ministrilor titulari, coalitia PSD-ALDE era in functiune si nu exista semne ca s-ar destrama, iar Klaus Iohannis a blocat activitatea Guvernului.

„In momentul in care prim-ministrul Romaniei, in baza prerogativelor constitutionale a solicitat presedintelui sa numeasca patru ministri titulari, coalitia PSD-ALDE care sustine guvernul actual era in functiune,. Nu exista niciun semn ca aceasta coalitie s-ar putea destrama, nu se stie daca in mod definitiv sau exista doar neintelegeri intre partide. Refuzul presedintelui de a numi titulari pe aceste ministere in momentul in care coalitia era in functiune reprezinta o incalcare de atributii. Refuzand numirea acestor ministri, Guvernul a venit cu alte propuneri care din nou au fost respinse prin declaratii publico-politice depasind cu mult cadrul unei abordari institutionale intre presedinte si guvernul Romaniei”, a declarat Toni Grebla, in fata judecatorilor CCR, la sustinerea punctelor de vedere in ruma sesizarii Vioricai Dancila a unui conflict intre Guvern si Klaus Iohannis., citat de Mediafax.

Secretarul general al Guvernului a adaugat ca in ultima perioada exista din ce in ce mai des solicitari de transare a conflictelor juridice intre institutiile statului, din cauza refului presedintelui de a-si exercita atributiile constitutionale.

„Din pacate in ultima perioada asistam din ce in ce mai des la solicitari de transare a conflictelor juridice de natura constitutionala de catre Curte. Conflictele juridice de natura constitutionala intre presedinte, prim-ministru si Parlament sunt din ce in ce mai dese, dar au un numitor comun, refuzul presedintelui de a indeplini atributiile sale constitutionale. Pentru ca unele din refuzuri creaza de-a dreptul blocaje institutionale, am considerat ca trebuie sa sesizam CCR pentru ca in prezent Guvernul are sase ministere care nu mai functioneaza.

S-a gasit o solutie normativa pentru a delega pe o anumita perioada functia de ordonator de credite fiecarui secretar din ministere. Insa nu e vorba numai de plata salariilor, iar atributiile ministerelor nu pot fi exercitate in prezent, astfel ca activitatea este blocata. Unele ministere au un rol deosebit in aceasta perioada, in principal ministerul de Interne care are rolul organizarii alegerilor. Va solicit sa examinati cererea de constatare a conflictului juridic de natura constitutionala intre presedinte si Guvern, conflict iscat de refuzul presedintelui de a numi ministri pe posturile vacante si de a numi interimarii in momentul in care trei din membrii Guvernului si-au depus demisia. Ambele situatii reprezinta in opinia noastra veritabile conflicte juridice”, a mai spus Toni Grebla.

El a sustinut, de asemenea, ca presedintele a recunoscut ca interimatul unui Guvern trebuie asigurat imediat, pentru a asigura functionalitatea institutiei.

„Presedintele Romaniei recunoaste implicit faptul ca interimatul functiei trebuie sa fie asigurat imediat deoarece la pagina sapte in notele depuse, citez – Schimbarea compozitiei politice implica o noua negociere politica cu partidele care poate conduce si la alte shcimbari in compozitia politica, structura guvernului sau la schimbari ai unor ministri cu alti ministri ai aceluiasi partid. Presedintele vorbeste de negocieri pentru a configura o noua majoritate parlamentara care sa sustina un guvern remaniat. In aceasta situatie intervine functia de ministru interimar, pentru ca negocierile nu sunt simple, uneori dureaza saptamani. Pentru aceste motive Legiuitorul a gandit functia de ministru interimar care sa poata preia atributiile ministrului titular pe perioada limitata”, a adaugat Grebla.

Guvernul considera ca presedintele Klaus Iohannis e obligat sa respecte Constitutia si deciziile CCR.

„In ceea ce priveste ministri interimari, numiti ca urmare a demisiei a trei ministri ALDE, noi consideram ca ne aflam cu prisosinta in situatia unui conflict juridic de natura constitutionala, presedintele practic fiind obligat de Constitutie si a CCR sa asigure continuarea Guvernului prin numirea ministrilor interimari. Aveti o misiune ingrata, aceea ca dupa ce veti constata existenta acestor doua conflicte juridice nde natura constitutionala sa aratati calea de urmat. Este prima data cand un conflict juridic de natura constitutionala a generat practic blocarea unor activitati absolut indispensabile pentru statul roman”, a conchis secretarul general al Guvernului.

Sedinta Curtii Constitutionale a inceput la ora 10:00. Partile implicate in conflictul juridic intre Guvern si Administratia Prezidentiala isi sustin punctele de vedere. Conflictul a fost sesizat de premierul Viorica Dancila, dupa ce Klaus Iohannis a refuzat numirea ministrilor interimari.

„Cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre prim-ministrul Guvernului Romaniei, pe de o parte si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, cerere formulata de prim-ministrul Guvernului Romaniei”, se arata pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Curtii Constitutionale, publicata pe site-ul institutiei.

Miercuri, 11 septembrie, partile implicate in conflict au avut termenul pana la care sa transmita opiniile in scris.

Viorica Dancila a declarat despre sesizarea la CCR in care reclama un conflict intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis ca ar trebui vazut si ca un mijloc „de a avea niste reguli pe viitor”.

Seful Executivului trimisese, la Cotroceni, nominalizarea ca interimari a lui Niculae Badalau la Energie, Ioan Denes la Mediu si Stefan Radu Oprea la Relatia cu Parlamentul, dupa iesirea ALDE de la guvernare si demisia ministrilor partidului condus de Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricai Dancila, inclusiv pe cele de interimari.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: toni grebla

Recent Posts

Intalnirea lui Iohannis cu Biden, ce a discutat cu presedintele SUA despre trimiterea de rachete Patriot catre Ucraina: „Este inacceptabil sa ramana Romania fara aparare antiaeriana”

Presedintele american Joe Biden l-a laudat marti pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru lidershipul sau…

9 ore ago

O chitara detinuta de Prince ar putea aduce 600.000 de dolari la licitatie

Una dintre chitarele lui Prince, folosita de regretatul muzician pe scena la apogeul carierei sale…

18 ore ago

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

17 ore ago

Ciocniri intre politie si protestatarii pro-palestinieni la Amsterdam

Mii de persoane au marsaluit, marti, in capitala Tarilor de Jos, la o zi dupa…

17 ore ago