Judecatorul Danilet omoara sperantele infractorului Dragnea inca din fasa: „Ce e definitiv nu pica”

politica

Cristi Danilet, pensionare, CSM, decizie

Judecatorul Cristi Danilet anunta ca in niciun caz Guvernul nu poate sa dea o ordonanta de urgenta pentru anularea sentintelor dispuse de completurile de cinci judecatori, sustinand ca „proiectul de OUG” prezentat de mai multe publicatii este de fapt un „document de lucru”.

„Vad ca a aparut pe surse un material de la MJ de modificare a Codului de procedura penala. Potrivit acestui document, hotararile judecatoresti definitive de la ICCJ pronuntate in perioada 2014-2018 ar urma sa fie rasturnate printr-o cale extraordinara de atac pe motiv ca au fost date de completuri de 5 judecatori unde nu toti judecatorii ar fi fost trasi la sorti.

Acum, trebuie sa stiti ca ceea ce a ajuns la presa nu este un proiect de OUG, ci un document de lucru care va fi discutat saptamana viitoare intr-o comisie mixta MJ-CSM. Asadar, nu exista un proiect de OUG trimis la avizare la CSM! Prin urmare, nici nu putem lua in considerare ca fiind valabile toate cele continute in hartia ajunsa in presa – ca asa e in documentele in lucru: contin lucruri bune, contin prostii, ele urmeaza sa se discute, sa se negocieze etc.

Dar, sa ma refer la chestiunea ardenta: exista doua decizii ale CCR care spun in mod clar ca hotararile judecatoresti definitive nu pot fi rasturnate inventandu-se cazuri legale ulterioare! Asadar, nu va fie frica, ce e definitiv nu pica!”, a scris Danilet pe Facebook.

Ministerul Justitiei a trimis spre avizare la CSM un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, au declarat penru G4Media.ro surse guvernamentale. Proiectul modifica zeci de articole din cele doua coduri. De asemenea, Ministerul Justitiei are in lucru un proiect de OUG care introduce posibilitate ca cei condamnati de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte inainte de noiembrie 2018 sa poata face contestatie in anulare – chiar daca au iesit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestatiei, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Una dintre modificarile propuse in proiectul de OUG priveste schimbarea Articolului 155 din Codul Penal, legat de Intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale, proiectul reducand masiv termenele de prescriptie si venind astfel in ajutorul celor urmariti penal sau judecat.

Conform modificarilor prezentate de G4Media, „cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe pentru fiecare fapta si persoana prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului in cadrul procesului penal”, iar „dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie”.

De asemenea, „admiterea in principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face sa curga un nou termen de prescriptie a raspunderii penale”, cu respectarea anumitor conditii.

De asemenea, Ministerul Justitiei are in lucru un proiect de OUG care introduce posibilitate ca cei condamnati de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte inainte de noiembrie 2018, declarate nelegale de CCR, sa poata face contestatie in anulare – chiar daca au iesit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestatiei, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale, a mai relatat G4Media. Acest proiect, anuntat deja de mai mult timp de catre ministrul Tudorel Toader, se afla pe circuitul de avizare.

Proiectul arata ca un condamnat poate depune contestatie in anulare impotriva sentintei definitive si in procesele in care termenul de introducere a contestatiei in anulare s-a implinit anterior datei de 29 noiembrie 2018, daca ”instanta de apel nu a fost compusa potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate”, relateaza G4Media, care afirma ca acesta este exact cazul liderului PSD Liviu Dragnea, condamnat definitiv in 2016 in dosarul Referendumul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: