„Judecatorul” Nicolicea a decis in Parlament: Shhaideh si Plumb sunt nevinovate. El a reinventat geografia in zona lacului Belina

politica

Raportul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, care a respins luni solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la incuviintarea efectuarii urmaririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb, va intra marti in plenul Camerei Deputatilor, a declarat la finalul sedintei presedintele comisiei, Eugen Nicolicea.

„Da, deci intra in plen”, a precizat Nicolicea.

El a sustinut ca acuzatiile la adresa Rovanei Plumb de incalcare a normelor legislative nu au fost retinute nici macar de Parchet, pentru ca infractiunea se numeste favorizarea infractorului, adica a altei persoane pentru alta fapta, si nu abuz in serviciu.

„Deci acesta nu exista si acest lucru l-a spus chiar procurorul. Favorizarea respectiva a constat in crearea impresiei ca respectivele bunuri n-ar face parte din domeniul public al statului. Citez: ‘In aceste conditii a aparut necesitatea unui demers menit sa creeze aparenta ca insula Belina si bratul Pavel n-ar face parte din bunurile care apartin domeniului public al statului, in asa fel incat sa se poata face a doua hotarare ca sa spuna ca ele se transfera prin HG, nu prin lege’. Fals. In prima hotarare in titlu si in articolul 1 este scris de trei ori ca fac parte din domeniul public al statului, in hotararea a doua este scris de doua ori in titlu si in 3 articole ca aceste bunuri fac parte din domeniul public al statului. Deci cum poti sa creezi impresia ca nu fac parte din domeniul public al statului daca in cele doua hotarari apare in jur de 6 ori ca fac parte? Aceasta creare de impresie nu stiu cine putea sa si-o faca — cei care citeau hotararile de guvern n-aveau cum sa faca acest lucru”, a detaliat Nicolicea.

Pe de alta parte, a aratat deputatul PSD, s-a vorbit despre faptul ca Rovana Plumb a favorizat o infractiune comisa de fostul ministru al Dezvoltarii, Sevil Shhaideh.

„Absolut toate acuzatiile aduse la adresa doamnei Shhaideh nu se confirma, nu sunt sustinute de nimic legal. Daca nu exista fapta principala, nu poate sa existe un complice. Daca fac parte dintr-un bazin hidrografic sau nu — acest lucru nu are relevanta cu privire la transferul din proprietatea publica a statului in proprietatea publica a UAT-ului, pentru ca si dupa schimbarea codurilor, transferul de care vorbeati, aceste bunuri au ramas tot in proprietatea publica a statului. Or in Legea 213 se spune asa — trecerea unui bun din domeniul public al statului dupa schimbarea codurilor tot acolo au ramas, in domeniul public al unei UAT (unitati administrativ teritoriale) se face prin HG. Daca asa scrie in Legea 213 si asa s-a intamplat, nu poti sa spui ca ai incalcat Legea 213”, a sustinut presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor.

Intrebat daca fara aceste doua hotarari Insula Belina mai putea ajunge la Tel Drum, Nicolicea a spus: „Fara prima hotarare, pentru ca doamna Rovana Plumb este acuzata de prima hotarare. Deci fara prima putea sa ajunga garantat”.

El a adaugat ca „hotararile privind codurile se dau frecvent — zeci, sute”.

„Si acum, care era singura deosebire — deci albia minora inseamna intre mal si mal, insula din interior. Din momentul in care un curs de apa a disparut, bratul Pavel, atunci malul s-a mutat pe partea cealalta a insulei, deci nu mai exista in albia minora, fapt „penal”. (…) S-a redesenat la fata locului. Geografia este stiinta care se ocupa cu ce se intampla acolo in decursul apelor sa stiti si dumneavoastra ca datorita eroziunii se schimba si cursurile de apa. Nu mai este apa curgatoare (n.r. bratul Pavel). Daca scrie negru pe alb ca transferul se face prin HG, cum vii tu procuror, liberal sau ce-oi mai fi sa spui nu este asa, ca s-a incalcat legea 213?”, a mentionat deputatul PSD.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins luni solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la incuviintarea efectuarii urmaririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: