Jurnalist TVR: „Sunt informatii de la cel mai inalt nivel ca un judecator CCR a luat spaga un milion de euro. Imaginati-va cat de grav e fenomenul coruptiei din magistratura”

news

Curtea Constitutionala

In contextul in care o judecatoare din Suceava a fost retinuta, joi, pentru luare de mita si consum de droguri, un cunoscut jurnalist specializat pe justitie vine cu informatii foarte grave.

Jurnalistul Alex Costache de la TVR afirma ca au ajuns la el informatii, „de la cel mai inalt nivel”, conform carora au luat spagi consistente un judecator CCR si o fosta sefa CSM, actual judecator la ICCJ.

„Nu e de mirare ca s-a ajuns aici. De 5 ani, din 2018, de cand a fost luata competenta DNA de a ancheta coruptia din magistratura si a fost infiintata Sectia Speciala, magistratii au avut impunitate totala la coruptie.

Imaginati-va cat de grav e fenomenul daca si noi presa avem info inca de acum 4-5 ani ca sunt judecatori care iau spaga pe holuri, cu geanta, si nu are cine sa ii prinda.

Daca si la noi au ajuns info din surse sigure, de la cel mai inalt nivel, ca spagi de sute de mii de euro si chiar un milion de euro au mers catre un judecator CCR sau catre o fosta sefa CSM si CAB, actual judecator ICCJ”, a scris Costache pe Facebook.

Judecatoarea Ana Maria Chirila, din Suceava, a fost retinuta pentru 24 de ore, anunta PICCJ. Judecatoarea a luat mita pentru a ajuta traficanti de droguri si a consumat si ea insasi droguri.

„Procurorul de caz din cadrul Sectiei de urmarire penala din PICCJ a dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura retinerii pentru 24 de ore fata de o inculpata, avand calitatea de judecator in cadrul unei instante din judetul Suceava, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

1. Folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate
publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii (2 fapte) si a infractiunii de favorizarea infractorului (2 fapte);
2. Luare de mita;
3. Complicitate la trafic de influenta;
4. Detinere de droguri pentru consum in forma continuata (5 acte materiale);
5. Punere la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri, in forma continuata (3 acte materiale).

Cu privire la infractiunile retinute la punctul 1, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit ca inculpata, in perioada 11 – 14 noiembrie 2022, in baza prerogativelor specifice functiei de judecator pe care o exercita, a luat cunostinta de informatii nepublice privind actele de urmarire penala si masurile dispuse intr-un dosar DIICOT (dosar aflat in faza de urmarire penala), respectiv informatii privind perchezitiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispozitia altor persoane prin intermediul carora au ajuns si la alte persoane interesate.

De asemenea, in perioada aprilie – septembrie 2023, inculpata, in virtutea prerogativelor pe care le implica functia pe care o exercita, a luat cunostinta de informatii nepublice privind actele de urmarire penala si masurile dispuse intr-o alta cauza DIICOT, informatii pe care in mod direct si prin intermediul altor persoane le-a pus la dispozitia unor persoane interesate.

Referitor la infractiunea de favorizarea infractorului, s-a retinut ca divulgarea catre persoanele cercetate a faptului ca erau vizate de masuri de supraveghere tehnica sau perchezitii a fost de natura sa pericliteze cercetarile in cauzele respective.

Cu privire la infractiunea retinuta la punctul 2 (luare de mita), potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit ca, in perioada 2020 – 2023, in mod direct sau prin intermediul altor persoane, inculpata, in mod repetat, a primit/acceptat primirea unor foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosinta gratuita a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de paza si protectie, produse alimentare s.a.) in legatura cu masurile dispuse si hotararile pronuntate intr-o cauza instrumentata de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.

Cu privire la infractiunea retinuta la punctul 3 (complicitate la trafic de influenta), s-a retinut fapta inculpatei care, fara a promite ca va influenta in mod direct magistratii dintr-un complet investit cu judecarea unei cauze, prin prezenta sa la intalnirea dintre martorul denuntator (cumparator de influenta) si o alta persoana, i-a creat martorului denuntator convingerea ca respectiva persoana are influenta asupra magistratilor si ii poate influenta pentru obtinerea unei hotarari de achitare. In acest mod, inculpata a facilitat obtinerea de catre persoana in cauza a sumei de 30.000 de euro.

Cu privire la infractiunile retinute la punctele 4 si 5 (detinere de droguri pentru consum in forma continuata si punere la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri, in forma continuata), potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit ca, in perioada septembrie – octombrie 2023, inculpata a detinut in locuinta sa droguri de mare risc in vederea consumului propriu, iar in anumite perioade a pus la dispozitia unor persoane locuinta sa in vederea consumului de droguri”, se anunta intr-un comunicat.

Ana Maria Chirila, judecatoare la Sectia Penala a Tribunalului Suceava, a fost saltata miercuri de procurori si adusa la audieri la Parchetul General, au declarat surse judiciare pentru aktual24.ro.

Judecatoarea este suspectata ca i-a ajutat pe niste traficanti de droguri.

Procurorii i-au perchezitionat locuinta si biroul de serviciu din incinta Palatului de Justitie Suceava.

Procurorii fac cercetari sub aspectul savarsirii unor infractiuni de coruptie, divulgare de informatii nepublice si favorizarea faptuitorului, in raport de sprijinirea activitatilor infractionale ale unor traficanti de droguri de pe raza judetului Suceava.

In dosar au avut loc 12 perchezitii autorizate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: