Kievul anunta: „Rusia nu mai are rachete. A ajuns sa foloseasca H-22, rachete sovietice vechi din anii 1970”

externe

Adjunctul sefului serviciilor de informatii militare din Ucraina anunta ca Ucraina are pierderi in fata Rusiei pe linia frontului pentru ca nu mai are indeajuns de multa munitie pentru artilerie. Pe de alta parte, el a mentionat ca si Rusia si-a rarit puternic atacurile cu rachete, intrucat nu mai are suficiente: „Am observat ca Rusia efectueaza mult mai putine atacuri cu rachete si ca a folosit rachete H-22; sunt rachete sovietice vechi din anii 1970”.

„Acesta este acum un razboi de artilerie”, a declarat Vadim Skibitski, adjunctul sefului serviciului de informatii militare al Ucrainei. Liniile frontului sunt acum locul unde se va decide viitorul, a declarat el pentru The Guardian, „iar noi pierdem in ceea ce priveste artileria”.

„Totul depinde acum de ceea ce ne ofera [Occidentul]”, a spus Skibitski. „Rusia are de 10-15 ori mai multe piese de artilerie. Partenerii nostri occidentali ne-au dat aproximativ 10% din ceea ce au ei”.

Ucraina foloseste intre 5.000 si 6.000 de cartuse de artilerie pe zi, potrivit lui Skibitski. „Aproape ca am epuizat toata munitia [de artilerie] si acum folosim obuze standard NATO de calibru 155”, a spus el despre munitia care este trasa din piesele de artilerie.

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat saptamana trecuta ca intre 60 si 100 de soldati ucraineni mor in fiecare zi, iar alti 500 sunt raniti. Ucraina a tinut secret numarul total al pierderilor sale militare.

Soldatii care au vorbit cu The Guardian de pe linia frontului ucrainean in aceasta saptamana au descris o imagine similara.

Skibitski a subliniat necesitatea ca Occidentul sa aprovizioneze Ucraina cu sisteme de rachete cu raza lunga de actiune pentru a distruge piesele de artilerie rusesti de la distanta. Saptamana aceasta, consilierul prezidential ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat pentru The Guardian ca Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – mult mai multe decat cele cateva promise pana acum de Marea Britanie si SUA – pentru a avea o sansa de a invinge Rusia.

Ucraina urmeaza sa ceara Vestului o lista de arme si echipamente defensive la reuniunea grupului de contact cu NATO de la Bruxelles din 15 iunie.

Skibitski crede ca in viitorul apropiat conflictul va ramane preponderent un razboi de artilerie, iar numarul de atacuri cu rachete – care pot fi lansate din Rusia si care au lovit civili – va ramane la nivelul actual.

In prima luna, Rusia a lovit constant Ucraina cu rachete, dar in ultimele doua luni ritmul a incetinit. Cifre recente publicate de seful fortelor armate ucrainene afirma ca Rusia lanseaza intre 10 si 14 rachete pe zi.

Fabricarea rachetelor este costisitoare. Fiecare racheta poate costa intre cateva sute de mii de dolari si cateva milioane de dolari.

„Am observat ca Rusia efectueaza mult mai putine atacuri cu rachete si ca a folosit rachete H-22; sunt rachete sovietice vechi din anii 1970”, a declarat Skibitski. „Acest lucru arata ca Rusia nu mai are rachete”.

Skibitski a declarat ca Rusia nu a putut produce rapid rachete din cauza sanctiunilor si ca a folosit aproximativ 60% din rezervele sale.

Presa occidentala a publicat deja imagini cu soldati rusi care au fost inarmati cu pusti vechi de un secol.

Sunetul sirenelor a devenit o obisnuinta zilnica pentru ucraineni. Sirenele suna in mod regulat in mai multe regiuni simultan, dar de cele mai multe ori, pentru oamenii de la sol, acestea trec fara sa se auda nimic. Potrivit lui Skibitski, fiecare sirena semnaleaza ca o racheta a intrat in spatiul aerian ucrainean, dar impactul acesteia nu este intotdeauna raportat din motive de securitate.

„Rachetele zboara intre 40 si 90 de minute pana la impact, in functie de locul de unde sunt lansate… Nu stim unde vor ateriza”, a declarat Skibitski. El a precizat ca Rusia foloseste in prezent bombardiere cu raza lunga de actiune care pot ajunge oriunde in Ucraina fara a parasi spatiul aerian rusesc.

In ceea ce priveste cele trei linii de front, Skibitsky a declarat ca majoritatea fortelor Rusiei sunt acum concentrate in regiunea Donbas si incearca sa ocupe granitele administrative ale republicilor Donetk si Luhansk. Aceasta a fost zona, a spus el, in care luptele de artilerie au fost cele mai grele.

In nord-estul Ucrainei, in jurul orasului Harkov, el a spus ca fortele rusesti se concentreaza pe aparare dupa ce contraofensiva ucraineana le-a impins din mai multe orase si sate din regiune in luna mai.

„Amenintarea asupra Harkovului s-a diminuat”, a declarat Skibitski, despre al doilea oras ca marime din Ucraina, care a fost bombardat in mod regulat de la inceputul razboiului.

In cele din urma, in Zaporijia si Herson, doua regiuni din sudul Ucrainei pe care Rusia le ocupa aproape in totalitate, fortele rusesti au sapat linii de aparare duble, uneori triple.

„Acum va fi mai greu sa recuperezi acel teritoriu”, a spus Skibitski. „Si de aceea avem nevoie de arme”.

„Daca reusesc in Donbas, ar putea folosi aceste teritorii pentru a lansa un alt atac asupra Odesa, [orasului] Zaporijia [si] Dnipro”, a spus Skibitski despre marile orase aflate sub control ucrainean care se afla in imediata apropiere a zonelor sudice ocupate de Rusia. „Tinta lor este intreaga Ucraina si chiar mai mult”.

Serviciile de informatii militare ucrainene considera ca Rusia poate continua in ritmul actual fara a fabrica mai multe arme sau a mobiliza populatia inca un an.

Skibitski nu exclude posibilitatea ca Rusia sa inghete razboiul pentru o perioada de timp, pentru a convinge Occidentul sa ridice sanctiunile. „Dar apoi il vor incepe din nou – uitati-va la ultimii opt ani”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: