Klaus Iohannis: A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca

news

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca inca asteapta ca Victor Ponta sa ii inainteze demisia, pe care o considera un act normal in contextul evenimentelor din ultima perioada. Seful statului a spus ca se va intalni cu liderii partidelor pentru formarea unui guvern interimar.

Este prima reactie a presedintelui dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat depunerea mandatului de catre Cabinetul sau, iar PNL a cerut alegeri anticipate.

„Acum un an de zile, am fost in plina campanie electorala pentru turul doi al alegerilor prezidentiale. Acum un an de zile voi ati decis ca eu sa stau aici si sa fiu presedintele Romaniei. Ati decis acest lucru impotriva unui aparat de partid imendiat care a dorit altceva. Atunci s-au vehiculat sloganuri importante: o clasa politica noua, o politica curata. Aceste lucruri le-ati dorit pentru Romania. Alegerea mea a fost un prim pas spre o altfel de politica, o politica curata, noua, transparenta. De atunci am facut inca multi pasi catre o politica sigura. In ultimele saptamani insa, lucrurile au luat o turnura care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat azi.

In data de 20 octombrie a avut loc un accident. Politistul Bogdan Gigina, care conducea o coloana oficiala, a murit in accident. Acest lucru a produs multa emotie, multa indignare. Dupa 10 zile, in 30 octombrie, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv. Aceasta tragedie a afectat nervul natiunii. A atins cel mai sensibil nerv al natiunii romane. Oamenii care initial au fost doar indignati, au devenit revoltati. Au asteptat actiuni, rezultate, demisii din partea unor politicieni care, evident, au esuat. Oamenii au asteptat ca cineva sa isi asume raspunderea sa apara in clasa politica romaneasca acea responsabilizare politica.„, a spus presedintele Klaus Iohannis, in conferinta de presa sustinuta in aceasta dupa-amiaza.

Seful statuluis-a aratat intru totul de acord cu revendicarile demonstrantilor de aseara.

„Majoritatea politicienilor nu au inteles aceste cerinte decat foarte tarziu. Foarte tarziu au inteles ca nu pot face orice, ca nu pot ignora vointa poporului. Acele accidente, si cu poltistul care a murit intr-un accident, si cu tragedia de la Clubul Colectiv s-au produs pentru ca legi si norme au fost ignorate. S-au produs pentru ca cei care au fost responsabili de aplicarea legii nu si-au facut datoria.

Aseara, indignarea romanilor s-a trransformat intr-o revolta autentica. Zeci de mii de oameni au iesit in strada. Trebuie sa recunosc, manifestantii au avut dreptate. Ei au solicitat lucruri de bun simt. Au solicitat demisiile celor vinovati, au solicitat raspunsuri, au solicitat clarificari.

Aseara au avut loc, dupa parerea mea, cele mai potrivite manifestatii de strada pe care le-am vazut eu. Oamenii au iesit, au protestat, si-au spus nemultumirile. Au arata clar ce asteapta. Schimbarea.
In fine, tarziu, foarte tarziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca. Daca s-ar fi respectat si daca s-ar fi impus respectarea normelor si a legilor, niciunul nu ar fi trebuit sa moara.

Acum avem o situatie noua: un guvern demisionar. Astept ca prim-ministrul demisionar sa imi inainteze demisia, demisia Guvernului. Voi convoca consultari cu partidele. Acestea vor avea loc maine, cel tarziu poimaine.

Vom avea un Guvern interimar. Vom avea o solutie pe care o voi comunica atunci cand ea se cristalizeaza. Azi, si partidele si analistii au vehiculat fel si fel de variante. Nu vreau ca azi sa intru in detalii tehnice. Dupa ce vom parcurge primii pasi, voi venii in fata opiniei publice si voi expune opinia mea”, a mai spus presedintele Klaus Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: