externe

Kremlinul a anuntat ca fortele ruse de mentinere a pacii se retrag din Nagorno-Karabah

Fortele ruse de mentinere a pacii se vor retrage din regiunea Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, a anuntat, miercuri, Kremlinul, potrivit DW.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat miscarea, raspunzand la o intrebare despre informatiile aparute din presa azera despre retragere. „Da, chiar este cazul”, a spus Peskov reporterilor.

Azerbaidjanul a reocupat regiunea separatista in septembrie anul trecut, in ciuda prezentei fortelor ruse de mentinere a pacii. Miscarea a declansat un exod in masa al etnicilor armeni.

Timp de aproape trei decenii, Nagorno-Karabah, care este recunoscut la nivel international ca parte a Azerbaidjanului, a fost controlat de separatistii pro-Erevan si avea o populatie majoritara armeana.

In 2020, insa, o ofensiva sangeroasa de sase saptamani a fortelor azere a capturat o mare parte din Nagorno-Karabah si zonele invecinate.

Ca parte a unui acord de incetare a focului, negociat de Moscova, intre Baku si Erevan, Rusia a desfasurat in regiune o forta de mentinere a pacii de 2.000 de oameni.

In septembrie 2023, intr-o ofensiva fulgeratoare de o zi, pe care trupele rusi de mentinere a pacii nu au putut sa o previna, Baku si-a incheiat preluarea Nagorno-Karabah. Acest lucru a declansat o criza a refugiatilor, deoarece aproape intreaga populatie locala de aproximativ 100.000 de etnici armeni a plecat in Armenia, temandu-se de represalii si represiuni.

Conflictul a provocat o ruptura in relatiile dintre aliatii traditionali Rusia si Armenia, desi Moscova a mentinut relatii calde cu Baku.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian a criticat in repetate randuri Rusia pentru ca nu a intervenit in sprijinul tarii sale in fata a ceea ce el numeste agresiune azera. El a anuntat recent ca Erevanul si-a suspendat de facto participarea la

Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO) condusa de Moscova, o alianta de aparare.

De asemenea, Erevanul s-a alaturatCurtii Penale Internationale impotriva dorintelor Moscovei. Miscarea obliga Armenia sa-l aresteze pe presedintele rus Vladimir Putin in cazul in care acesta va vizita tara.

Intre timp, Armenia si Azerbaidjan incearca sa negocieze un acord de pace mai larg.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, de pe data de 9 iunie, va avea loc o…

5 ore ago

Amendat cu 9000 de dolari, inculpatul Donald Trump risca si inchisoarea. Judecatorul il acuza de ofensa adusa juratilor si martorilor

Judecatorul Juan Merchan, care prezideaza procesul penal de la New York al lui Donald Trump…

O oră ago

Iohannis a promulgat legea, alegerile prezidentiale vor avea loc cu trei luni inainte ca presedintele sa-si finalizeze mandatul

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea care stabileste ca alegerile pentru presedintele Romaniei pot…

2 ore ago

O noua tragedie stupida in Romania. O fetita de 4 ani si bunica ei au murit dupa ce ar fi consumat peste stricat

O fetita de 4 ani si bunica ei au murit, luni, in Calarasi dupa ce…

4 ore ago

Iohannis a depus cerere de pensionare, postul sau de profesor de fizica la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” devine vacant

Klaus Iohannis a depus cerere de pensionare din postul de profesor. Astfel, catedra de profesor…

2 ore ago