„La ce ar putea sa renunte Ucraina?”. Discutii discrete intre oficiali SUA si UE cu Kievul pentru obtinerea pacii. Rabdarea, banii si sustinerea publica scad pe zi ce trece

externe

zelenski

Oficiali americani si europeni ar fi inceput sa discute, discret, cu guvernul ucrainean despre ceea ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capat razboiului, potrivit unui oficial american de rang inalt in functie si al unui fost oficial american familiarizat cu discutiile, relateaza NBC NEWS.

Conversatiile contin linii foarte generale cu privire la ceea ce Ucraina ar putea fi nevoita sa renunte pentru a ajunge la un acord, au declarat oficialii. Unele dintre discutii, pe care oficialii le-au descris ca fiind delicate, au avut loc luna trecuta in timpul unei reuniuni a reprezentantilor a peste 50 de natiuni care sprijina Ucraina, inclusiv membri NATO, cunoscuta sub numele de „Grupul de contact pentru apararea Ucrainei , au declarat oficialii.

Discutiile reprezinta o recunoastere a dinamicii de pe teren, din punct de vedere militar, din Ucraina si a celei politice din SUA si Europa, au spus oficialii.

Acestea au inceput pe fondul ingrijorarilor oficialilor americani si europeni cu privire la faptul ca razboiul a ajuns intr-un impas si privind capacitatea Occidentului de a continua sa ofere ajutor Ucrainei. Oficialii administratiei Biden sunt, de asemenea, ingrijorati de faptul ca Ucraina este in criza de soldati, in timp ce Rusia are o rezerva umana aparent nesfarsita. De asemenea, Ucraina are o problema cu recrutarea si a inregistrat recent chiar proteste publice cu privire la cerintele de recrutare pe termen nelimitat ale presedintelui Volodimir Zelenski.

La toate acestea se adauga si o neliniste in guvernul american cu privire la cat de putina sustinere si atentie publica mai inregistreaza razboiul din Ucraina odata cu  declansarea conflictului dintre Israel si Hamas in urma cu aproape o luna, sustin oficialii. Acestia se tem ca aceasta schimbare de atitudine ar putea face mai dificila asigurarea unui ajutor suplimentar pentru Kiev.

Unii oficiali militari americani au inceput sa foloseasca, in privat, termenul „impas” pentru a descrie razboiul din Ucraina. Niciunul dintre combatanti nu face pasi mari pe campul de lupta, pe care unii oficiali americani il descriu acum ca fiind un „razboi al centimetrilor. Oficialii au declarat, in privat, ca Ucraina mai are putin timp, probabil doar pana la sfarsitul anului sau la scurt timp dupa aceea, inainte de a incepe discutii mai urgente despre negocierile de pace. Oficialii americani au impartasit opinia cu privire la existenta unui astfel de calendar cu aliatii europeni.

„Orice decizie privind negocierile depinde de Ucraina”, a declarat Adrienne Watson, purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate. „Ne concentram pe sustinerea ferma a Ucrainei pentru a-si apara libertatea si independenta impotriva agresiunii rusesti.”

De asemenea, un oficial al administratiei a precizat ca SUA a avut cu Ucraina unele  discutii privind cadrul unui Summit de pace, dar a declarat ca totusi Casa Alba „nu are cunostinta de alte convorbiri de ultima ora cu Ucraina despre aceste negocieri.”

Intrebari privind situatia militarilor de pe front

Presedintele Joe Biden este foarte preocupat de starea fortelor armate ucrainene in curs de epuizare, potrivit celor doua persoane familiarizate cu  subiectul.

„Efectivele militare sunt in topul preocuparilor administratiei in acest moment”, a declarat unul dintre interlocutori. SUA si aliatii sai pot furniza Ucrainei armament si munitie, a spus acesta, „dar daca nu au soldati suficienti si in stare sa le foloseasca, nu mai ajuta cu mare lucru”

Pe de alta parte, se stie, Biden a cerut Congresului sa autorizeze fonduri suplimentare pentru Ucraina, dar, pana acum, efortul nu a reusit sa fie concretizat din cauza rezistentei unor republicani din Congres. Casa Alba a legat ajutorul pentru Ucraina de cel pentru Israel in cea mai recenta cerere a sa. Aceasta cerere are sustinere in randul unor republicani din Congres, dar altii au declarat ca vor vota doar pentru un pachet de ajutor destinat exclusiv Israelului.

Inainte de inceperea razboiului dintre Israel si Hamas, oficialii Casei Albe si-au exprimat in mod public increderea ca fondurile suplimentare pentru Ucraina vor trece de Congres inainte de sfarsitul acestui an, in timp ce, in privat, au recunoscut inca de atunci ca sunt ingrijorati ca acest fapt va fi destul de dificil.

Biden ii asigurase pe aliatii SUA ca Congresul va aproba un ajutor suplimentar pentru Ucraina si planuia un discurs important pe aceasta tema. Odata ce teroristii Hamas au atacat Israelul in 7 octombrie, atentia presedintelui s-a mutat pe Orientul Mijlociu, iar discursul sau despre Ucraina s-a transformat intr-un discurs in Biroul Oval despre motivele pentru care SUA ar trebui sa sprijine financiar Ucraina si Israelul impreuna.

Este Putin pregatit sa negocieze?

Administratia Biden nu are inca niciun indiciu ca presedintele rus Vladimir Putin este dispus sa negocieze cu Ucraina, au declarat cei doi oficiali americani. Oficialii occidentali cred ca Putin e constient ca are mai mult timp sa „astepte Occidentul” si ca poate continua sa lupte, la uzura, pana cand SUA si aliatii sai isi vor pierde sprijinul politic intern pentru finantarea Ucrainei sau pana cand lupta pentru aprovizionarea Kievului cu arme si munitii va deveni prea costisitoare, au declarat acestia.

Atat Ucraina, cat si Rusia se chinuie sa tina pasul cu aprovizionarea militara. Rusia a accelerat productia de munitie de artilerie si cartuse si, in urmatorii doi ani, ar putea fi capabila sa produca 2 milioane de proiectile pe an, potrivit unui oficial occidental. Dar Rusia a tras anul trecut in Ucraina aproximativ 10 milioane de proiectile (cartuse si rachete), a spus oficialul, astfel ca si ea va trebui sa se bazeze si pe alte tari.

Administratia Biden a cheltuit pana acum 43,9 miliarde de dolari pentru asistenta de securitate pentru Ucraina, de la invazia Rusiei din februarie 2022, potrivit Pentagonului. Un oficial american spune ca administratia ar mai avea doar 5 miliarde de dolari de trimis in Ucraina inainte de a se termina banii. Ba chiar nici acesti bani nu ar mai fi fost disponibili pentru Ucraina daca administratia nu ar fi spus ca a gasit o eroare contabila de 6,2 miliarde de dolari, in urma unor luni de supraevaluare a echipamentelor trimise la Kiev.

Sprijinul public este in scadere

Progresele in contraofensiva ucraineana au fost foarte lente, iar speranta ca Ucraina va face pasi semnificativi, inclusiv atingerea liniei de front a Rusiei, se estompeaza. Lipsa unui progres semnificativ pe campul de lupta din Ucraina nu ajuta astfel nici incercarea de a inversa tendinta de scadere a sprijinului public pentru ajutorul financiar si militar, au declarat oficialii.

Un sondaj Gallup publicat in aceasta saptamana arata o scadere continua a sustinerii pentru trimiterea de ajutoare suplimentare Ucrainei, 41% dintre americani spun ca SUA fac prea mult pentru a ajuta Kievul. Aceasta este o schimbare semnificativa fata de acum trei luni, cand 24% dintre americani au fost de aceasta parere. Sondajul a mai relevat ca 33% dintre americani cred ca SUA fac ceea ce trebuie pentru Ucraina, in timp ce 25% au spus ca SUA nu fac suficient. Simpatia opiniei publice fata de asistenta acordata Ucrainei incepe sa se domoleasca si in Europa.

Ca stimulent pentru ca Zelenski sa ia in considerare negocieri cu Rusia, NATO ar putea oferi Kievului unele garantii de securitate, chiar si fara ca Ucraina sa devina oficial parte a Aliantei, au declarat oficialii. In acest fel, spun oficialii, ucrainenii ar putea fi asigurati ca Rusia va fi descurajata sa ii invadeze din nou.

In august, consilierul pentru securitate nationala, Jake Sullivan, a declarat reporterilor: „Nu evaluam conflictul ca fiind in impas”. In schimb, a spus Sullivan,”Ucraina cucereste teritorii pe o „baza metodica, sistematica.””

Dar un oficial occidental a recunoscut ca nu mai exista miscari semnificative din partea niciuneia dintre partile din conflict de ceva timp, iar cu vremea rece care se apropie va fi si mai greu pentru Ucraina sau Rusia sa rupa aceasta desfasurare. Oficialul a spus ca totusi nu va fi imposibil, dar va fi foarte dificil.

Oficialii americani evalueaza, de asemenea, ca Rusia va incerca sa loveasca din nou infrastructura critica din Ucraina in aceasta iarna, fortand din nou civili sa indure o iarna friguroasa fara caldura si energie electrica.

Acestia se asteapta ca Zelenski sa ceara mai mult timp si sa solicite in continuare echipamente grele, „dar exista un sentiment tot mai puternic ca este prea tarziu si ca este timpul sa se ajunga la o intelegere”, a declarat fostul inalt oficial al administratiei. Astfel, nu este sigur ca Ucraina va mai fi in postura de a pune la punct o noua ofensiva la primavara.

Cu toate acestea, la nivel oficial, un reprezentant de rang inalt al administratiei a respins orice idee ca SUA ar impinge Ucraina spre negocieri. Ucrainenii, a spus oficialul, „sunt in grafic in ceea ce priveste vremea, dar nu sunt in grafic in ceea ce priveste geopolitica”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: