La inceputul lunii septembrie, IRCC va fi peste ROBOR

money

IRCC va inregistra un nivel zilnic mai ridicat decat ROBOR incepand cu finalul trimestrului II – inceputul trimestrului III, sustine Iancu Guda, director Coface Romania, scrie Agerpres.

„Acum este 5,7% (IRCC – n. r.). Stim deja, va fi 6,04% in trimestrul urmator. Probabil ca mai continua cresterea, fiind un decalaj de 6 luni. El se calculeaza trimestrial, dar ma refer la valoarea zilnica, nu la cea calculata trimestrial pentru rate. Final de trimestrul II – inceput de trimestrul III va fi momentul in care IRCC va fi peste ROBOR”, a spus Iancu Guda, intr-o conferinta de presa.

In opinia acestuia, ROBOR va mai scadea, iar in aceste conditii economistul estimeaza ca IRCC va ajunge la 6,5%, iar ROBOR la 6%.

„Daca inflatia se inscrie pe trendul de scadere anticipat in scenariul de baza al Bancii Centrale, ar trebui sa vedem un ROBOR de 6% pana la sfarsitul anului cel mult”, a precizat Iancu Guda.

Intrebat daca nivelul ROBOR va fi sub nivelul dobanzii de politica monetara, el a raspuns afirmativ, mentionand ca piata vede rata cheie situata in coridorul 7% – 7,5%.

„Poate unii se intreaba de ce cand inflatia a crescut dobanda a crescut si cand inflatia scade dobanda ramane acolo. Pentru ca in continuare este sub inflatie. Adica, pana la sfarsitul anului sa vedem o inflatie spre 10%, o dobanda de politica monetara de 7%, 7,25%, daca o vor duce maxim 7,5% – nimeni nu anticipeaza un nivel mai sus -, totusi pentru o inflatie care este 16% si se va duce spre 10%, e necesara. Deci, sa scazi dobanda de politica monetara mai jos de acest prag, 7%, cand inflatia inca ramane de doua cifre, peste 10%, e prematur”, a sustinut Guda.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: