politica

Lapte si miere pentru pesedistii lui Firea. Salarii uriase din bani publici pentru angajatii companiilor infiintate ilegal

O analiza realizata de USR arata ca angajatii companiilor infiintate de Gabriela Firea in Bucuresti castiga, din bani publici, peste dublul salariului mediu net. Majoritatea celor care se afla la varful acestor companii provind din PSD sau din cercul de interese al Gruparii Firea-Pandele.

„De cand e primar, Doamna Firea a infiintat (in mod ilegal) 22 de companii de stat. De ce era nevoie de aceste companii? Nu era. Doamna Firea le-a facut din doua motive: ca sa ascunda banii primariei prin ele (cheltuielile lor sunt mult mai opace) si ca sa poata sa angajeze cati oameni vrea ea si sa-i plateasca cat vrea.

Astfel, membrii de partid care au ajuns in aceste companii de stat au devenit si foarte bine platiti. Mult mai bine platiti decat restul romanilor care muncesc si platesc taxe si impozite pentru a-i sustine. Cele 22 de companii nu sunt profitabile, ci traiesc din banii nostri, prin subventii pe care le da tot primaria. In total primaria cheltuie 70 de milioane de euro pe an doar pentru salarii in aceste companii.

Desi aceste companii nu au nicio sansa sa fie profitabile, acest lucru nu a oprit politrucii sa dea cresteri salariale de aproape 70% angajatilor care nu urmau sa isi indeplineasca obiectivele. Oricum nu dau din banii lor. Dau din banii nostri. Cei care locuim in capitala si platim taxe, o parte din banii nostri au ajuns, de pilda, la angajatii Companiei Municipale Dezvoltare Durabila, unde salariul mediu net este peste 6.200 de lei pe luna. De 2.3 ori salariu mediu net din restul economiei. Nu e rau deloc pentru o firma care ar fi altfel falimentara fara subventiile din banii nostri.

Salariile din celelalte companii de stat nu dezamagesc nici ele: la Compania Municipala Publicitate si Afisaj, salariul mediu net este de 5.958 lei pe luna, la Compania Municipala Sport Pentru Toti – 4.997 lei pe luna, iar la Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat – 4.489 lei pe luna.

Sa ne reamintim ca salariu mediu net in Romania e de 2.688 lei pe luna.

Daca credeati ca beculetele de Craciun se aprind singure, ei bine, la Compania Municipala Iluminat Public se castiga in medie 4.460 lei net pe luna. Tot in top avem si Compania Municipala Tehnologia Informatiei Bucuresti S.A. cu 4.498 lei net pe luna. Compania Municipala Managementul Traficului Bucuresti S.A. cu 4.288 lei net pe luna pentru activitatea exceptionala in domeniul traficului din capitala. Compania Municipala Consolidari S.A. urmeaza cu 3.931 lei net pe luna. Compania Municipala Medicala S.A. cu 3.900 lei net pe luna. Iar Compania Municipala Energetica incheie Top 10 cu un salariu mediu lunar net de 3.711 lei net pe luna.

USR a atacat in instanta hotararea prin care s-au infiintat aceste companii municipale si a castigat procesul, demonstrand ca ele au fost facute ilegal”, noteaza Claudiu Nasui, deputat USR, pe Facebook.

Gabriela Firea a declarat vineri ca decizia Curtii de Apel Bucuresti privind anularea tuturor hotararilor de infiintare a companiilor municipale nu creeaza niciun efect, iar pentru radierea acestor societati ar fi necesar un nou proces.

“Decizia de ieri nu creeaza niciun efect. Companiile puteau fi contestate, potrivit Legii 31, in 15 zile de la infiintare. USR nu a blocat companiile in sensul deciziei de ieri a Curtii de Apel, pentru ca nu se face nicio referire la inchiderea activitatii companiilor. Se afirma doar ca actul administrativ initial de infiintare, de acum un an si jumatate, si anume o hotarare a CGMB, trebuia votata cu doua treimi si nu cu jumatate plus unu. Printr-o astfel de decizie, de fapt, nu ai radiat de la Registrul Comertului societatea X sau Y. Ar insemna sa fie un nou proces, in vederea radierii acestor societati. Ceea ce nu este nicio logica juridica sau economica ori financiara. O sa stam zece ani de zile sa ne certam cu USR in instanta”, a aratat edilul general, intr-o declaratie acordata presei.

Ea a mentionat ca aceste companii “au angajati, au lucrari, au contracte” si ca Primaria va “uzita de toate caile de atac in continuare”. Firea a subliniat ca activitatea companiilor este supusa in totalitate controlului Curtii de Conturi, Ministerului de Finante si ANAF.

“Dam explicatii – va spun, nu vreau sa ma plang si nu vreau sa cred ca exista o tema semi-politica data in ceea ce ne priveste -, dar Primaria Capitalei este cea mai controlata si cea mai verificata institutie din tara in acest moment si am proprietatea termenilor. Eu astept motivarea instantei (Curtii de Apel – n.r.). Sunt convinsa ca ni se va da castig de cauza. Practica judiciara trebuie sa fie unitara, cred ca sunt si probleme de constitutionalitate pentru ca nu poti sa impui doar unui municipiu – Municipiul Bucuresti – si nu intregii tari un vot de majoritate calificata de doua treimi, sugerand ca bugetul este parte componenta a patrimoniului si nu poate fi votat doar cu jumatate plus unu, asa cum au fost deciziile de infiintare a companiilor”, a explicat primarul general.

Firea a precizat ca sapte dintre cele opt companii municipale care au beneficiat de imprumuturi de la bugetul Capitalei le-au restituit deja, iar cea de-a opta companie a returnat aproape in totalitate banii. Ea a oferit asigurari ca toate investitiile Primariei Capitalei sunt “super-hiper-mega verificate”.

“Primim saptamanal trei-patru controale, de la toate institutiile statului. Pe moment ne simtim usor sicanati si de foarte multe ori colegii nostri stau zile intregi sa faca copii dupa diferite documente, ore in sir, dar este mai sanatos asa, este mai bine ca exista atat de multe controale si verificari, pentru ca pana la urma este vorba de banul public si nu avem de ce sa ne speriem de aceste controale, cata vreme nu facem nimic ilegal sau inoportun”, a aratat edilul Capitalei.

Primarul a mai precizat ca in trecut firma UTI castiga “toate licitatiile de la Administratia Strazilor si, prin asocieri, toate lucrarile publice”.

“Veneau oamenii din Primarie sa imi spuna: ‘Caietele de sarcini erau facute in sediul UTI si trimise direct in Primarie la diferite subordonate ca sa iasa exact cum vrea UTI licitatia’. Era o concurenta total neloiala pentru toti intreprinzatorii din Bucuresti, care participau degeaba la aceste licitatii. (…) Firmele care ani de zile au castigat contracte cu subordonatele PMB (…) castigau cica pe baza pretului minim, dar ulterior intotdeauna se semnau acte aditionale prin care se umfla pretul si practic era o pacaleala”, a adaugat ea.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata pe canalul Sf. Gheorghe.…

14 minute ago

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

48 de minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

O oră ago