Le Figaro face topul celor mai frumoase castele din Europa: Bran este pe locul 8

life

De pe malurile Loarei pana la Carpati, in toata Europa au rasarit castele, ca tot atatea marturii ale unui trecut deopotriva impresionant si tragic. Fiecare castel a trecut prin istorie, scapand de revolutii si razboaie. Toate sunt acum deschise vizitatorilor si ofera posibilitatea de a retrai perioada de glorie din Evului Mediu si Renastere, mergand pe urmele unor eegi si regine de legenda: Ludovic al XIV-lea, Caterina de Medici, Ludovic al II-lea de Bavaria sau imparateasa Sissi. Le Figaro a publicat top 10 al celor mai frumoase castele din Europa, printre care se afla si Castelul Bran.

1. Palatul Versailles (Franta): cel mai monumental
Construit din ordinul lui Ludovic al XIV-lea in 1623, Palatul Versailles este cel mai mare castel din lume, cu 2.300 de camere si peste 63.000 m². Cladirea extravaganta oglindeste maretia monarhiei franceze. Celebra Sala a Oglinzilor, situata intre Salonul Razboiului si Salonul Pacii, reprezinta capodopera stilului denumit „Ludovic al XIV-lea”, iar gradinile dezvaluie o priveliste grandioasa asupra Marelui Canal, lung de aproape 1700 de metri. In Oranjerie, unii dintre copacii conservati au peste 200 de ani.

2. Castelul Chenonceau (Franta): cel mai indraznet
Construit la inceputul secolului al XVI-lea, Castelul Chenonceau a fost transformat de Catherine de Medicis care a comandat construirea unei galerii care formeaza un pod peste raul Cher. In castel se afla o colectie foarte fina de opere de arta, mobilier si tapiserii din secolul al XVI-lea.

3. Castelul Chambord (Franta): cel mai inventiv
Castelul lui Francisc I combina mostenirea arhitecturii medievale si creativitatea Renasterii italiene. Castelul este organizat in jurul unei cladiri principale deservite de o uimitoare scara in spirala dubla, inspirata de Leonardo da Vinci. Castelul are, de asemenea, cel mai mare parc forestier inchis din Europa, acoperind aproape 50 km². O zona care a fost folosita pentru vanatoare prezidentiale pana in 2010. Terasele va permit sa va bucurati de o priveliste unica asupra acoperisurilor, a turnurilor si a celor 365 de cosuri de fum.

4. Castelul Windsor (Regatul Unit): cel mai popular
La o ora cu masina de Londra, Castelul Windsor a fost fondat in secolul al XI-lea de William Cuceritorul si este inca ocupat de monarhii britanici. Castelul cu peste 1.000 de camere gazduieste in mod regulat evenimente prezidate de familia regala, inclusiv vizita presedintelui Nicolas Sarkozy si nunta printului Harry in 2018. Aici se afla si incredibila casa de papusi donata in 1924 reginei Maria, sotia regelui George al V-lea. O adevarata opera de arta, la care au trudit 1.500 de mesteri.

5. Castelul Neuschwanstein (Germania): cel mai magic
Fosta resedinta a regelui Ludwig al II-lea al Bavariei, Castelul Neuschwanstein pare a fi dintr-un basm. De aici s-a inspirat Walt Disney pentru castelul Frumoasei Adormite.

6. Palatul Schonbrunn (Austria): cel mai romantic
Palatul Schonbrunn a fost inima puterii imperiale austriece pana la sfarsitul monarhiei, in 1918. Acest palat baroc este asociat cu imparateasa Elisabeta de Wittelsbach, cunoscuta sub numele de „Sissi”. Muzeul Sissi reuneste peste 300 de obiecte personale ale imparatesei.

7. Castelul Praga (Cehia): cel mai urban
Castelul Praga a fost constant modificat de la primele fortificatii din 885. Are o lungime de peste 570 de metri, se inalta deasupra orasului vechi si a Podului Carol. Fostul castel al regilor Boemiei este astazi resedinta oficiala a presedintelui ceh, insa o mare parte ramane accesibila vizitatorilor, inclusiv superba Catedrala Saint-Guy.

8. Castelul Bran (Romania): cel mai infricosator
La granita Transilvaniei, aceasta cetate din secolul al XIV-lea este barlogul contelui Dracula, personajul creat de scriitorul irlandez Bram Stoker in 1897. In realitate, romanul interpreteaza liber povestea domnitorului Tarii Romanesti, Vlad Tepes cel insetat de sange. Dar este imposibil sa mergi pe coridoarele intunecate fara sa simti furnicaturi pe sira spinarii!
La etajul 4 se afla expozitia dedicata „Istoriei terorii in Transilvania”, care dezvaluie credintele si temerile locale in secolul al XV-lea.

9. Palatul Alhambra (Spania): cel mai oriental
Dominand Granada, castelul Alhambra este o marturie a dominatiei maurilor asupra Andaluziei, intre secolele al VIII-lea si al XV-lea. Peretii inalti ascund o comoara de arhitectura islamica, cu mozaicuri, arcade si arabescuri. Curtea LEilor este o adevarata atractie, cu fantana impodobita cu lei si cu cele 124 de coloane de marmura.

10. Palatul National Pena (Sintra, Portugalia): cel mai colorat
Fosta manastire din secolul al XV-lea, Palatul Pena a fost cumparat de regele Fernando al II-lea al Portugaliei in 1854 pentru a-si stabili aici resedinta de vara. Rezultatul este extraordinar: arhitectura este un amestec de stiluri si epoci diferite, de la stilul romanic, la Renasterea italiana si influenta maura. Si mai extravagant, fatada este viu colorata. Pe terasa Reginei se afla un cadran solar magnific. La acea vreme, utilajele actionau tunul in fiecare zi la pranz.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: