Lectia lui Bolojan pentru Firea si PSD: „Ideea asta, de gratuitati – la termoficare, la transportul in comun, la parcari – e un furt al caciulii noastre. Vei ajunge pur si simplu la un crah”

politica

Ilie Bolojan, probabil cel mai performant ales din administratia locala, a explicat cum a reusit sa transforme radical Oradea si de ce populismele cu gratuitati acordate cetatenilor nu reprezinta decat un „furt al caciulii noastre”.

„Orasele Romaniei au fost proiectate pe sistem de termoficare centralizata in perioada comunista, cand aveam ingineri seriosi in materie de termoficare, dar aceste retele s-au dovedit dupa 20-30 de ani ca nu sunt functionale, pentru ca industria pe care isi bazau rentabilitatea nu mai exista. Centralele devenisera energofage si in mai mult de jumatate din marile orase din Romania a inceput debransarea si oamenii au trecut de la centralele mari la centralele de apartament.

Acum, orice s-ar spune in Europa, sistemele centralizate sunt cele mai putin poluante, pentru ca producand energie, in cogenerare produc atat energie electrica, cat si apa calda, nu doar incalzesc apartamentele ca orice centrala care ar face acest lucru. Rational ar fi, pe linia eficientei energetice si a reducerii poluarii, sa consolidam sistemele centralizate de termoficare. Asta nu inseamna ca cei care au trecut la centralele de apartament nu se vor incalzi in continuare cu gaz”, a explicat Ilie Bolojan la Digi24.

„Problema pe care o avem in multe orase este ca primariile nu au atacat lucrurile care dor, dar care nu se vad. Spitalele nu se vad cat timp functioneaza. Cand incepi sa ai niste explozii, niste incendii intr-un spital, atunci se vede ce ai facut in ultimii 10-15 ani. La termoficare, cat timp apa calda functioneaza, n-o bagi in seama, dar in momentul in care ai o temperatura afara de minus 10 grade si se distruge o magistrala intr-un cartier, raman cvartale intregi de blocuri fara apa calda si caldura, atunci, sigur, mama primarului nu este laudata, ci e injurata destul de serios, si el si toti cei responsabili”, a mentionat Ilie Bolojan.

Bolojan a metionat ca trebuie iesit dintr-o zona de confort decizional – si aici nu exista solutii magice, ci exista solutii care inseamna ani de zile de munca si de perseverenta. Iata o lectie pentru populistii din PSD, in special pentru Gabriela Firea care militeaza in continuare pentru gratuitati masive.

„Asta inseamna cateva lucruri. In primul rand, trebuie aduse preturile pe care le plateste populatia la preturi cat mai apropiate de preturile de productie si de distributie, iar subventia economisita trebuie luata din zona de social si dusa in investitii in dezvoltare in retea. Daca tii foarte multi bani in social, sa stiti ca socialul actual nu rezolva socialul viitor. Daca nu duci banii din termoficare sa repari conductele, sa le inlocuiesti, sa modernizezi centrala termica, vei ajunge intr-un timp de 5 ani, 3 ani, 2 ani – depinde de ce iarna este si cat de degradate sunt conductele – la spargeri in cascada, la pierderi enorme si vei ajunge pur si simplu la un crah, la o cadere intr-o iarna, ceea ce va genera o criza sociala enorma. Orasele mari, care n-au facut nimic in acest sens, sunt predispuse la asa ceva”, a avertizat fostul edil.

„Prin urmare, ceea ce am facut eu a fost sa iau niste masuri dureroase cativa ani de zile, pentru care mi-am incasat suficiente injuraturi, ca sa aducem preturile cat mai aproape de preturile de piata, iar subventiile care n-ai mai fost date sa fie duse cofinantare pentru inocuirea centralei.

La Oradea avem o centrala noua aeroderivata, cu rentabilitate foarte mare, pretul de productie cred ca este cel mai mic din Romania. Aceste procese intr-un mare oras inseamna ani de zile, 5 ani, 10 ani. Daca le spunem oamenilor ca daca ne voteaza pe noi, de maine va fi lapte si miere, ii mintim. Din motive de competitie politica, le spunem oamenilor ce vor sa auda, dar este foarte riscant cand ai sanse sa castigi. Autoritatea si credibilitatea nu sunt o problema electorala, ci inseamna capacitatea de a executa, de a livra. Pe un om fara autoritate, fara respect, nu-l mai asculta nimeni, de aceea e bine sa nu-ti pierzi autoritatea”, a subliniat Ilie Bolojan.

In ceea ce priveste parcarea, o alta problema ce pare fara solutie in Bucuresti, Ilie Bolojan spune ca si aici trebuie iesit dintr-o zona de populism.

„Nu exista parcari gratuite! Daca te duci langa o institutie publica si parcarea este gratuita, toti cei care lucreaza la institutia respectiva vor ocupa dimineata, de la 7:30 – 8:00, locurile de parcare si cand vin cetatenii sa-si rezolve problemele la institutia publica respectiva, n-au unde parca! Se invart, cauta, innebunesc. In loc ca institutia sa existe pentru oameni!”, a aratat fostul edil.

El a explicat ca sistemul de parcare din Oradea este copiat dupa unul din Austria – jumatate de ora nu platesti nimic, vii, ti-ai rezolvat problema, ai plecat, lasi locul. In conditiile in care stai mai mult, platesti tot mai mult, in crestere, in asa fel incat sa nu fii stimulat sa-ti uiti masina acolo. Acel loc de parcare liber este un serviciu pe care o primarie trebuie sa-l ofere cetatenilor, dar pentru asta trebuie platit.

Ideea asta, de gratuitati – la termoficare, la transportul in comun, la parcari – e un furt al caciulii noastre, pentru ca in fapt, ganditi-va ca noi dam niste subventii enorme la aceste sisteme, care, de fapt, sunt tot lucruri pe care cetatenii nu le vad. In conditiile in care ai cateva sute de milioane de euro subvenitie, de exemplu, la termoficare, stiti ce inseamna asta intr-un oras? Inseamna un pasaj suprateran de 4 benzi, inseamna 7 milioane de euro, poate 10 milioane de euro acum, cu preturile acestea marite. Daca ai 200 de milioane subventie la termoficare inseamna in fiecare an 20 de intersectii care nu sunt descongestionate”, a exemplificat Ilie Bolojan.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: