Lectie din Miercurea Ciuc. Cum sarbatoresc maghiarii Pastele cu respectarea stricta a masurilor sanitare

news

Un impresionant ceremonial de sfintire a bucatelor cu ocazia Pastelui Catolic s-a desfasurat duminica dimineata la Miercurea Ciuc, in conditii speciale. La eveniment a participat un numar mare de oameni, care au respectat cu strictete restrictiile impuse de pandemia de coronavirus.

Daca in alti ani ceremonialul se desfasura doar pe platoul din fata Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, autoritatile au decis, in acest an, sa extinda zona, pentru pastrarea distantei fizice, infoirmeaza Agerpres. A fost blocata circulatia pe doua bulevarde din centrul orasului, iar oamenii, purtand cosuri in care se aflau bucate de Pasti, s-au asezat in ordine intr-o zona in forma de cruce.

Organizatorii au impartit masti de protectie celor care nu aveau si s-au asigurat ca se pastreaza distanta fizica. De asemenea, pentru a reduce numarul de participanti, indemnul a fost sa participe la ritual un singur membru al familiei.

Organizatorii au anuntat, initial, ca se asteapta participarea a 2.000 de persoane, dar numarul a fost de aproximativ 3.500.

Credinciosi catolici cu cosuri cu mancare asezati cu distantare in piata la Miercurea Ciuc participa la ceremonia de sfintirea a bucatelor.

Oamenii si-au exprimat bucuria si recunostinta ca au putut lua parte, chiar si in aceste conditii, la un eveniment foarte important pentru oras, in contextul in care anul trecut acest ritual a fost anulat, iar slujba de sfintire a fost transmisa online, din cauza pandemiei de COVID-19.

„Este ceva extraordinar. Am asteptat acest moment si vad ca se realizeaza. Imi pare bine sa vad oameni de ordine care intotdeauna ne-au ajutat la acest eveniment, iar acum isi fac treaba cum trebuie. Asa ca suntem foarte fericiti, aproape nu am cuvinte. Ne intalnim foarte rar, nu prea iesim din casa, iar acum ne-am intalnit cu oameni pe care nu i-am vazut de un an de zile. Nu imi doresc decat sa se termine, sper ca in cateva luni sa se termine”, a spus un barbat care participa la eveniment.

Un al locuitor al orasului a marturisit ca este o zi a bucuriei si „este un semn ca mergem intr-o directie buna”, in vreme ce o femeie a spus, cu lacrimi in ochi, ca „Invierea inseamna speranta, iar faptul ca ne-am intalnit astazi, ne da speranta ca vom trece cu bine peste tot”.

Slujba de sfintire a bucatelor a fost oficiala de episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credinciosilor, impreuna cu mai multi preoti catolici, de la un altar improvizat in fata Casei de Cultura a Sindicatelor.

Dupa slujba, preotii au mers printre oameni si au sfintit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale.

Litughia a fost transmisa si online, iar in zonele in care sunetul difuzoarelor amplasate in centrul orasului nu se mai auzea, oamenii au ascultat la telefonul mobil mesajele transmise preoti.

Preotul Darvas-Kozma Jozsef a multumit institutiilor statului pentru implicare si pentru ca au reactionat la dorinta oamenilor si a precizat ca este un moment plin de bucurie si liniste sufleteasca.

„Acest moment e unul plin de bucurie, de eliberare spirituala ca putem fi aici, impreuna. Isus a spus: ‘Unde doi sau trei oameni se aduna in numele meu, acolo sunt si Eu”. Aici suntem mai multe mii. Ne rugam ca bunul Dumnezeu sa puna capat acestei pandemii si ca traiul in aceasta tara sa se imbunatateasca.Va dorim Sarbatori Pascale binecuvantate tuturor”, a spus preotul Darvas-Kozma Jozsef.

La finalul liturghiei, preotii le-au adresat credinciosilor traditionalele urari de Pasti, iar la final a fost intonat imnul Ungariei si cel secuiesc.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Bors Bela, si-a exprimat, la randul sau, recunostinta pentru ca acest eveniment deosebit in viata comunitatii a putut fi organizat si a punctat faptul ca este o perioada in care cel mai important este sa ne gasim linistea sufleteasca.

„Pastele este cea mai mare sarbatoare crestina. Este o perioada in care linistea invinge zgomotele din viata. In aceasta perioada consider cel mai important lucru de a cauta si de a gasi linistea sufleteasca. Invierea Domnului pentru mine inseamna Viata, viata vesnica, ca un dar primit de la Mantuitorul nostru. Ceremonia de sfintire a bucatelor in dimineata Invierii este o traditie inca din secolul a X- a, pe care consider ca pe „coroana sarbatorii de Paste”. Sunt foarte recunoscator ca in aceste conditii de pandemie, cu respectarea restrictiilor, am reusit sa organizam acest eveniment deosebit de important pentru toti crestinii orasului si nu numai. Oamenii a dat dovada de disciplina si respect reciproc. Doresc pentru toata lumea ca Invierea Domnului sa ne aduca binecuvantare! Multumim organizatorilor si institutiilor care ne-au sprijinit!”, a declarat viceprimarul Bors Bela.

La Miercurea Ciuc, traditia sfintirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubita, care aduna comunitatea impreuna.

Obiceiul de binecuvantare a bucatelor in centrul orasului a fost instituit in anul 2001 de episcopul Tamas Jozsef, intrucat bisericile din jur devenisera neincapatoare.

In prezent, acest ceremonial a devenit un simbol al Sarbatorilor Pascale catolice de la Miercurea Ciuc.

Ritualul era tinut si inainte de 1989, dar atunci oamenii se adunau in apropierea lacasurilor de cult.

🙏A Karpat-medence legnagyobb etelszentelesen iden ismet megszenteltek a husveti eledeleket Csikszereda kozpontjaban. Ez evrol evre csodalatos.
📸: Magyarorszag Fokonzulatusa Csikszereda

Posted by Magyarorszag Fokonzulatusa Kolozsvar on Saturday, 3 April 2021

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: