Categories: news

Legea de intimidare a magistratilor a fost adoptata si de Senat. Serban Nicolae, triumfator, amendamentele sale au fost votate de majoritatea penala

Senatul a adoptat, marti, in calitate de for decizional, Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata dupa ce PNL si USR au parasit sala.

Astfel, s-au inregistrat 80 de voturi ”pentru” si niciun vot impotriva.

Plenul Senatului a adoptat o serie de amendamente ale lui Serban Nicolae, respinse de comisie, la capitolul care reglementeaza raspunderea materiala a magistratilor.

Iata cum arata legea, cu amendamentele lui Serban Nicolae:

(1) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

(2) Eroarea judiciara atrage raspunderea judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.

(3) Exista eroare judiciara atunci cand, in infaptuirea actului de justitie, se determina o solutionare gresita a unei proceduri judiciare si prin aceasta se produce o vatamare a drepturilor ori intereselor legitime ale unei persoane.

(4) Exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei, cu stiinta, prin incalcarea Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, a drepturilor si libertatilor fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei, ori a normelor de drept material sau procesual, a determinat o eroare judiciara.

(5) exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei, din culpa, nesocoteste normele de drept material ori procesual, determinand o eroare judiciara.

(6) Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.

(7) Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciara, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii, la tribunalul in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul, dupa caz. Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.

(8) Dupa ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciara a fost acoperit de stat, Ministerul Finantelor Publice se intoarce in mod obligatoriu, pe cale judiciara impotriva judecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara. Competenta de judecata, in prima instanta, revine Curtii de Apel Bucuresti, dispozitiile Codului de procedura civila fiind pe deplin aplicabile.

(9) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune al statului, prevazut la alin. (8) este de un an, de la data cand a fost achitat integral prejudiciul.

(10) Consiliul Superior al Magistraturii poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea pentru eroare judiciara determinata de rea-credinta sau grava neglijenta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

3 minute ago

Pe cine vizeaza noul pachet de sanctiuni americane contra Rusiei, emis pe 1 mai. Apar si firme din China, Slovacia, Belgia si Turcia

La 1 mai, Departamentul Trezoreriei SUA a impus noi sanctiuni impotriva a sute de companii…

O oră ago

Soferii de taxi din Londra au dat in judecata Uber pentru concurenta neloiala si cer 250 de milioane de lire sterline despagubiri

Uber se confrunta cu un proces in urma caruia ar putea plati sute de milioane…

O oră ago

Gabriela Firea promite noi pomeni electorale pentru a fi votata: cardul pentru tineret, prin care tinerii ar urma sa beneficieze de reduceri de preturi

Aflata in sondaje mult in urma lui Nicusor Dan, Gabriela Firea, candidata PSD la Primaria…

39 de minute ago