Librarii de pe malurile Senei, suparati ca autoritatile vor sa-i mute pe perioada JO: Ameninta sa stearga un simbol al Parisului

life

Librarii de pe malurile Senei, suparati ca autoritatile vor sa-i mute pe perioada JO: Ameninta sa stearga un simbol al Parisului

Librarii de pe malurile Senei spun ca Jocurile Olimpice ameninta cu stergerea unui simbol al Parisului, dupa ce autoritatile locale le-au spus ca vor trebui sa-si desfiinteze tarabele pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor de vara din 2024 din motive de securitate, potrivit Reuters.

Aproximativ 570 dintre celebrele tarabe vechi care marginesc raul sau aproape 60% dintre librarii trebuie sa fie demontate si mutate de pe malul raului, potrivit autoritatilor.

„Oamenii vin sa ne vada asa cum vin sa vada Turnul Eiffel si Notre Dame, (dar) vor sa ne ascunda in timpul unei ceremonii care ar trebui sa reprezinte Parisul”, a declarat Jerome Callais, presedintele asociatiei vanzatorilor de carti din Paris.

Politia din Paris le-a spus vanzatorilor de carti ca tarabele lor se afla in perimetrul de protectie pentru ceremonia de deschidere si trebuie indepartate din „motive evidente de securitate”, a spus politia intr-un comunicat.

Cel putin 600.000 de persoane sunt asteptate sa participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor olimpice de vara de anul viitor, in timpul careia sportivii si delegatiile vor naviga pe Sena. Va fi pentru prima data cand publicul va avea acces gratuit la ceremonia de deschidere, care nu va avea loc pe un stadion.

Guvernul francez face planuri pentru a asigura securitatea evenimentului, pentru care vor fi dislocati 35.000 de politisti si militari.

Dar vanzatorii de carti sunt exclusi de la sarbatori si spune ca sunt ingrijorati ca tarabele lor de lemn, vechi de 100 de ani vor fi deteriorata in acest proces.

„Sunt foarte fragile.. tarabele noastre nu vor putea rezista acestei operatiuni, si nici moralul librarilor”, a spus un vanzator.

Autoritatile din Paris au declarat intr-un comunicat ca s-au intalnit cu vanzatorii de carti la inceputul acestei luni si s-au oferit sa plateasca costurile de demontare a tarabelor si orice lucrari de reparatii in caz de avarie, in ceea ce ei au numit o „renovare”.

„Aceasta renovare face parte din patrimoniul Jocurilor si va contribui la sprijinirea cererii de recunoastere a librarilor din Sena ca patrimoniu cultural imaterial de catre UNESCO”, au spus autoritatile.

Nu este clar daca librariilor li s-a spus ca trebuie sa se mute pe toata durata Jocurilor sau doar pentru ceremonia de deschidere. Dar orasul i-a invitat sa se mute intr-un „sat al vanzatorilor de carti” special creat intr-un „cartier literar de langa Sena” pe durata olimpiadei.

Cu toate acestea, presedintele asociatiei de librari a spus ca locul propus de autoritati in Piata Bastililei nu este o solutie viabila si ca nu a fost propusa nicio alta compensatie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: