externe

Lideri africani aflati la Kiev cer detensionarea conflictului. Presedintele sud-african a ramas in avion 24 de ore in Polonia din cauza armelor purtate de membrii echipei sale de securitate

Presedintele sud-african Cyril Ramaphosa a cerut, vineri, atat Ucrainei, cat si Rusiei sa detensioneze conflictul pentru a „incheia” razboiul din Ucraina. Ramaphosa a sosit vineri in Ucraina insotit depresedintii Senegalului, Zambiei si Insulelor Comore, potrivit Africa News.

La scurt timp dupa sosirea in Ucraina, liderii africani s-au dus la Bucha, o suburbie a Kievului unde armata rusa este acuzata ca a ucis civili in 2022.

In cursul zilei, au sunat sirenele de raid aerian si cel putin doua explozii au zguduit Kievul.

„Pe cand eram aici, am auzit lovituri cu rachete, iar aceste tipuri de activitati nu sunt bune pentru promovarea pacii si sustinem ca trebuie sa existe o detensionare de ambele parti, astfel incat pacea sa poata gasi o modalitate de a rezolva o problema. ”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus insa deschiderea negocierilor cu Rusia, care vor fi posibile numai dupa retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Inalti oficiali din Uganda, Egipt si Congo fac, de asemenea, parte din delegatie. Ei vor pleca sambata la Moscova.

Oferta de pace africana vine in momentul in care Ucraina lanseaza o contraofensiva pentru a indeparta fortele Kremlinului din zonele ocupate, folosind arme avansate furnizate de tari precum Statele Unite, Franta, Marea Britanie sau Germania in atacuri de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri.
China si-a prezentat propria propunere de pace la sfarsitul lunii februarie.

Inainte de a ajunge la Kiev, presedintele sud-african Cyril Ramaphosa a ramas blocat intr-un avion inchiriat pe aeroportul din Varsovia pentru mai mult de 24 de ore din cauza unei probleme legate de permisele pentru arme de foc, potrivit Sky News.

Potrivit politiei de frontiera din Polonia, membrii echipei de securitate a lui Ramaphosa nu aveau permise pentru armele pe care le aveau asupra lor.

Biroul presedintelui a descris incidentul ca fiind „foarte nefericit si profund regretabil”, dar a spus ca securitatea sa nu a fost compromisa.

„Membrii delegatiei aveau arme pe care nu aveau permisiunea sa le aduca, dar puteau parasi avionul”, a scris agentia poloneza pe Twitter.

Printre membrii grupului s-a aflat general-maior Wally Rhoode, seful unitatii de protectie personala a lui Ramaphosa, care a sustinut ca delegatia s-a confruntat cu un tratament ostil din partea autoritatilor poloneze, inclusiv perchezitionarea uneia dintre colegele lor.

Jurnalistii sud-africani care au ramas blocati in avion au spus ca ulterior li s-a spus sa debarce si sa mearga la vama.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

3 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

4 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

4 ore ago