externe

Liderii UE au cazut de acord asupra unei „foi de parcurs” privind stoparea cresterii preturilor la energie, insa negocierile care urmeaza se anunta dificile

Liderii Uniunii Europene au cazut de acord in cursul noptii de joi spre vineri asupra unei „foi de parcurs” vizand sa introduca, in saptamanile urmatoare, masuri pentru a stopa cresterea preturilor la energie, comenteaza AFP.

Chiar daca, la finalul unor negocieri dure, blocul a dorit sa prezinte un front unit, mai raman numeroase puncte de rezolvat, iar negocierile din saptamanile urmatoare se anunta dificile.

Desi presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si presedintele Consiliului European, Charles Michel, s-au declarat multumiti de rezultat, cancelarul german, Olaf Scholz, a spus clar ca, in cazul in care ministrii energiei nu ajung sa se inteleaga asupra unei versiuni finale, va fi nevoie de un nou summit al sefilor de stat.

Potrivit presedintelui francez, Emmanuel Macron, mecanismele avute in vedere ar putea fi implementate „la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie”.

Potrivit concluziilor difuzate la finalul intalnirii, sefii de stat si de guvern cer Comisiei sa le transmita „de urgenta” „decizii concrete” cu privire la un set de masuri, inclusiv interventii pentru a calma volatilitatea preturilor la gaze.

Cei douazeci si sapte au convenit sa favorizeze achizitiile comune de gaze la nivelul UE, cu ideea ca acestea raman „voluntare”, dar acopera cel putin un nivel-tinta „obligatoriu” de 15% din obiectivele de umplere a stocurilor UE pentru iarna 2023.

Ei au cerut, de asemenea, „accelerarea negocierilor” cu tari producatoare „fiabile”, precum Norvegia si Statele Unite, pentru a „profita de greutatea economica” agregata a UE, mai degraba decat sa se concureze pe piata mondiala cu riscul de a alimenta febra preturilor.

Pe langa o masura de control al preturilor en gros in tranzactiile cu gaze naturale, liderii cer si un plan specific pentru un mecanism „temporar” care sa plafoneze pretul gazului utilizat pentru producerea energiei electrice – un dispozitiv deja existent in Spania si Portugalia si pe care Franta a cerut sa fie extins la nivelul intregii Uniuni.

Dar, ca o concesiune facuta Germaniei, acest mecanism va trebui sa fie insotit de garantii pentru a „evita orice crestere a consumului de gaz”. De asemenea, va trebui sa impiedice UE sa subventioneze electricitatea care va fi exportata in cele din urma catre tarile vecine (Norvegia, Regatul Unit, Elvetia).

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Mii de protestatari la un nou miting impotriva lui Viktor Orban. Peter Magyar, prima amenintare serioasa la adresa premierului Ungariei

Mii de maghiari au protestat impotriva premierului nationalist Viktor Orban, duminica, in cadrul unui miting…

4 ore ago

Televiziunea Al Jazeera, inchisa in Israel. Conducerea postului va apela la ajutorul organizatiilor si instantelor internationale

Furnizorii israelieni de televiziune prin satelit si cablu au suspendat televiziunea din Qatar, Al Jazeera.…

10 ore ago

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

10 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

8 ore ago