Liderii UE, reuniti in summit, cauta solutii pentru industria europeana, amenintata de razboiul din Ucraina si de subventiile americane / Extinderea Schengen nu se afla pe agenda oficiala

externe

ursula von der leyen, preasedinte ce

Liderii UE, reuniti joi in cadrul unui summit la Bruxelles, vor incerca sa gaseasca un raspuns comun pentru a-si ajuta industria sa treaca peste criza energetica provocata de razboiul din Ucraina si de cursa pentru subventiile americane, scrie boursorama.com.

„Furnizarea de energie ruseasca ieftina facea parte din modelul de afaceri al multor industrii europene. Acest model a fost spulberat de atacul Rusiei asupra Ucrainei, (…) nu se va mai intoarce”, a avertizat miercuri presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

De la inceputul ofensivei militare din februarie, Moscova a redus cu 80% livrarile de gaze prin conducte catre UE. Desi aprovizionarea europeana este asigurata pentru aceasta iarna, in special datorita importurilor de gaze naturale lichefiate, costul gazului a crescut atat de mult incat ameninta supravietuirea unor intregi sectoare din industria chimica si siderurgica.

Ursula von der Leyen a mentionat si planul american adoptat in aceasta vara de Washington, care prevede investitii de 370 de miliarde de dolari in lupta impotriva schimbarilor climatice. In spatele unui obiectiv de mediu laudabil, planul are un caracter protectionist, cu ajutoare exceptionale rezervate firmelor situate de cealalta parte a Atlanticului, ceea ce risca sa submineze si mai mult competitivitatea europeana, care a fost deja penalizata de cresterea preturilor la energie.

„Aceasta lege risca sa duca la o concurenta neloiala”, a subliniat von der Leyen, intr-un discurs in fata deputatilor europeni la Strasbourg, la doua saptamani dupa ce presedintele francez Emmanuel Macron a cerut concesii din partea presedintelui american Joe Biden in timpul unei calatorii in Statele Unite.

In acest context delicat, europenii trebuie sa regandeasca sprijinul acordat intreprinderilor lor, un subiect aflat in centrul reuniunii sefilor de stat si de guvern din UE.

„Uniti impotriva Moscovei”

Europenii vor sa convinga Washingtonul sa mentina alianta intacta, in timp ce razboiul face ravagii la granitele UE. „Nu trebuie sa ne permitem sa fim divizati in relatia noastra transatlantica. Dimpotriva, in loc sa ne luptam, ar trebui sa colaboram si mai strans”, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz.

Dar europenii insisi trebuie sa ramana uniti in fata crizei economice care i-a lovit. Dupa scaderea istorica a PIB-ului cauzata de pandemia Covid in 2020, cresterea preturilor la energie va impinge economia UE din nou in recesiune in aceasta iarna.

In acest context, cuplul franco-german, care s-a rupt in ultimele luni din cauza problemelor energetice, bugetare si militare, incearca sa isi arate unitatea.

Miercuri, Scholz l-a reprezentat pe Macron la un summit UE-ASEAN. Presedintele francez s-a aflat la Doha pentru a sustine echipa nationala a Frantei impotriva Marocului in semifinalele Cupei Mondiale si se va afla la Bruxelles pentru inceperea summitului, joi dimineata.

Fara a astepta eventuale concesii din partea Washingtonului, discutate in prezent in cadrul grupurilor de lucru transatlantice, von der Leyen a cerut miercuri ca Europa sa isi stabileasca propriul plan european.

Pe termen scurt, ea a propus relaxarea cadrului pentru ajutoarele de stat acordate companiilor pentru a le incuraja sa continue sa investeasca in Europa si consolidarea planului european RePowerEU pentru a dezvolta energia regenerabila si a se indeparta de hidrocarburile rusesti.

Din septembrie, ea a cerut, de asemenea, un „fond de suveranitate” european pentru a dezvolta o politica industriala comuna si pentru a investi mai mult in proiecte de cercetare si inovare la scara continentala: hidrogen, semiconductori, calcul cuantic, inteligenta artificiala etc.

Pe langa chestiunile economice, liderii celor 27 de tari ale UE ar trebui sa isi reafirme sprijinul politic, financiar si umanitar pentru Ucraina si sa condamne recenta escaladare a distrugerii metodice a infrastructurii civile, in special a celei energetice, de catre Rusia.

„Rusia foloseste iarna ca pe o arma, situatia este grava in Ucraina, unde actuala campanie a Rusiei de lovituri sistematice cu rachete impotriva unor tinte civile (…) provoaca suferinte teribile poporului ucrainean”, a declarat miercuri ministrul ceh al afacerilor europene, a carui tara detine presedintia rotativa a Consiliului UE pana la sfarsitul anului.

UE-27 ar trebui sa discute, de asemenea, modalitati de crestere a presiunii asupra Moscovei dupa numeroasele sanctiuni deja adoptate, inclusiv recenta plafonare a preturilor petrolului rusesc, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: