politica

Liderul PNL Iasi, Alexandru Muraru solicita premierului Ciolacu retragerea din functie a prefectului PSD de Iasi „in vederea asigurarii integritatii procesului electoral”

In timp ce la varful cele doua partide din coalitia de guvernare pare sa domneasca armonia cea mai mirifica, la nivel local sabiile au fost demult scoase din teaca. Dupa scandalul de la Timisoara, un nou conflict de proportii pare sa izbucneasca la Iasi, unde organizatia locala a PNL a solicitat, printr-o scrisoare deschisa, schimbarea din functie a prefectului PSD, Bogdan Cojocaru.

„Avand in vedere proximitatea alegerilor locale si candidatura domnului Bogdan Cojocaru, actual Prefect al Judetului Iasi si Presedinte al PSD Iasi, pentru pozitia de Presedinte al Consiliului Judetean Iasi, imi exprim profunda preocupare cu privire la potentialul conflict de interese si riscul de interferenta in integritatea procesului electoral, generat de mentinerea simultana a functiei de prefect”, scrie presedintele liberalilor locali, Alexandru Muraru.

„Prevederile legislative evidentiaza cu claritate rolul esential al prefectului in coordonarea si supravegherea aplicarii legilor electorale la nivel local, garantand astfel desfasurarea corecta si transparenta a alegerilor. Prefectul, ca reprezentant al Guvernului in teritoriu, dispune de autoritatea de a influenta direct sau indirect procedurile electorale, de la organizarea sectiilor de votare pana la numirea si formarea personalului implicat in procesul electoral.”

In opinia semnatarilor scrisorii acest rol semnificativ impune o responsabilitate enorma pentru asigurarea unui mediu electoral liber si echitabil, liber de orice forma de influenta sau presiune administrativa. In lumina acestor responsabilitati, prezenta unui candidat activ in cursa electorala intr-o functie cheie de supraveghere a alegerilor reprezinta o preocupare legitima pentru toti participantii la procesul electoral si pentru electorat.

„Situatia in care se afla domnul Bogdan Cojocaru aduce in discutie un scenariu aproape hilar, dar profund problematic pentru integritatea procesului electoral in Judetul Iasi. Este o situatie in care, metaforic vorbind, domnia sa organizeaza procesul electoral dimineata – exercitand atributii cheie cum ar fi supervizarea aplicarii corecte a legislatiei electorale, coordonarea serviciilor publice deconcentrate responsabile de logistica si infrastructura electorala si asigurarea masurilor de ordine publica – pentru ca apoi, dupa-amiaza, sa participe activ la campania electorala, in calitate de candidat pentru functia de Presedinte al Consiliului Judetean Iasi.

Acest dualism de roluri nu numai ca submineaza increderea publicului in impartialitatea si corectitudinea procesului electoral, dar ridica si intrebari serioase privind capacitatea oricarui candidat de a se desprinde obiectiv de avantajele conferite de pozitia administrativa detinuta. Fara indoiala, aceasta situatie creeaza un teren propice pentru conflictul de interese, intrucat atributiile domnului Cojocaru includ aspecte cruciale ale organizarii electorale, de la aprobarea locatiilor sectiilor de votare pana la supervizarea directa a masurilor de securitate si ordine publica in ziua votului.

De asemenea, as dori sa subliniez precedentul stabilit de domnul Virgiliu Nanu, Prefectul Judetului Prahova, care a ales sa demisioneze din functia sa pentru a se candida la presedintia Consiliului Judetean Prahova.

Prin urmare, va solicit respectuos sa luati in considerare retragerea domnului Bogdan Cojocaru din functia de Prefect al Judetului Iasi. Aceasta ar servi ca un exemplu puternic de angajament fata de asigurarea unui proces electoral echitabil si transparent in Romania. Constient de importanta si sensibilitatea acestei solicitari, va multumesc anticipat pentru atentia acordata si pentru deschiderea dvs. fata de dialogul constructiv. Sunt incredintat ca, impreuna, putem contribui la consolidarea increderii in institutiile democratice ale tarii noastre”, afirma Alexandru Muraru, in incheierea scrisorii deschise a liberalilor ieseni.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Romania se scufunda: o noua alunecare de teren a provocat surparea unei strazi, de aceasta data la Cluj

O alunecare de teren s-a produs pe o strada din Cluj-Napoca, fiind afectata una dintre…

3 minute ago

Vremea de Florii si de 1 Mai. Primavara se intoarce in toata tara

Administratia Nationala de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani. Potrivit specialistilor ANM,…

18 minute ago

Criminali si violatori rusi, invitati sa predea copiilor „patriotismul” in scoli, dupa ce au luptat pe fronturile din Ucraina

Dupa ce se intorc din razboiul din Ucraina, multi soldati rusi sunt invitati sa vorbeasca…

33 de minute ago

Spania la extreme: Cel mai lung si cel mai scurt nume de localitate

Spania are onoarea de a avea cel mai lung nume de localitate din UE si…

34 de minute ago

Un tribunal din Istanbul a condamnat-o pe terorista siriana care a comis un atentat cu bomba din noiembrie 2022 la 1.790 de ani de inchisoare

Un tribunal din Istanbul a condamnat-o pe principala autoare a atentatului mortal cu bomba comis…

48 de minute ago