Liderul suprem al Iranului cere pedeapsa cu moartea pentru cei care au pus la cale otravirea fetelor din scoli

externe

Ayatollahul Khamenei spune ca Suedia ar trebui sa-i predea justitiei musulmane pe cei care au profanat Coranul

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, luni, ca otravirea elevelor este o crima „de neiertat” care ar trebui pedepsita cu moartea daca este intentionata, a raportat televiziunea de stat, pe fondul furiei publice in urma valului de atacuri suspicioase in scoli, potrivit Reuters.

Din noiembrie, peste 1.000 de fete s-au imbolnavit dupa ce au fost otravite, potrivit presei de stat si oficialilor, unii politicieni dand vina pe grupurile religioase care se opun educatiei fetelor.

Otravirile au venit intr-un moment critic pentru conducatorii clericali ai Iranului, dupa luni de proteste de la moartea unei tinere retinute de politie pentru incalcarea regulilor hijab-ului.

„Autoritatile ar trebui sa urmareasca cu seriozitate problema otravirii elevelor”, a afirmat Ayatollahul Ali Khamenei, citat de televiziunea de stat. „Daca se dovedeste ca este deliberat, autorii acestei infractiuni de neiertat ar trebui condamnati la pedeapsa capitala”.

Otravirile au inceput in orasul sfant musulman siit Qom si s-au extins in 25 din cele 31 de provincii ale Iranului, determinand unii parinti sa retraga copiii de la scoala si sa protesteze.

Autoritatile i-au acuzat pe „dusmanii” Republicii Islamice ca folosesc atacurile pentru a submina organizatia clericala. Dar suspiciunile au cazut asupra grupurilor dure care opereaza ca gardieni autodeclarati ai interpretarii lor asupra islamului.

La Washington, secretarul de presa al presedintelui Joe Biden a numit otravirile de luni rusinoase.

„Posibilitatea ca fetele din Iran sa fie posibil otravite pur si simplu pentru ca au incercat sa obtina o educatie este rusinoasa, este inacceptabila”, a spus Karine Jean-Pierre la un briefing de presa.

Casa Alba a cerut o ancheta independenta pentru a determina daca otravirile au fost legate de proteste, ceea ce ar fi incadrat in mandatul misiunii Natiunilor Unite de stabilire a faptelor asupra Iranului.

In 2014, oamenii au iesit pe strazile orasului Isfahan dupa un val de atacuri cu acid, care pareau sa aiba ca scop terorizarea femeilor care au incalcat strict codul vestimentar islamic.

Pentru prima data de la Revolutia Islamica din 1979, elevele s-au alaturat protestelor care au avut loc dupa moartea Mahsei Amini in custodia politiei.

Unii activisti au acuzat institutia ca orchestreaza otravirile in razbunare.

„Acum, fetele iraniene platesc pretul pentru lupta impotriva hijab-ului (voalul) si au fost otravite de oficierea clericala”, a scris pe Twitter activistul iranian Masih Alinejad, aflat in New York.

De teama unor noi proteste, autoritatile au minimalizat otravirile. O ancheta judiciara este in desfasurare, desi nu au fost inca facute publice detaliile constatarilor.

Cel putin o scoala de baieti a fost vizata si in orasul Boroujerd, a informat presa de stat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: