Lira turceasca a scazut miercuri cu 7%. Este cel mai mare declin de la criza din 2021, cand Erdogan a intervenit in politica Bancii Nationale a Turciei

externe

Recip Erdogan, infrant, alegeri municipale, Turcia

Lira turceasca s-a scufundat miercuri cu 7%, atingand un minim record. Este cea mai mare cadere zilnica de la criza istorica din 2021, a scris Reuters, preluata de Kathimerini.

Lira se afla sub presiune de cand presedintele Tayyip Erdogan a fost reales la 28 mai. La ora 0735 GMT, aceasta se situa la 22,98 fata de dolar.

Anterior, a atins un minim record de 23,16, ducand pierderile din acest an la peste 19%.

Erdogan si-a anuntat noul cabinet la sfarsitul saptamanii si l-a numit in functia de ministru de finante pe Mehmet Simsek, un fost viceprim-ministru bine vazut de investitorii straini. Ulterior, Simsek a declarat ca politica economica trebuie sa revina la un teren „rational”.

Pietele asteapta, de asemenea, numirea unui nou guvernator al bancii centrale care sa il inlocuiasca pe Sahap Kavcioglu, care a fost varful de lance al reducerilor de rate in cadrul politicilor neortodoxe ale lui Erdogan.

„Asistam la o normalizare a politicilor”, a declarat Tim Ash de la BlueBay Asset Management.

„Cred ca vedem impactul faptului ca Simsek a facut presiuni (asupra bancii centrale turcesti) pentru o politica rationala.”

In cea mai mare parte a acestui an, autoritatile si-au asumat un rol pe pietele valutare, folosind zeci de miliarde de dolari din rezerve pentru a mentine lira stabila.

Bancherii spun ca deprecierea continua si treptata a lirei va duce la imbunatatirea conditiilor de piata si la stoparea declinului rezervelor bancii centrale.

„Lira se apropie pe zi ce trece de un nivel care nu va trebui aparat cu rezerve. Ma astept ca pierderile sa continue pentru o vreme”, a declarat un trader valutar, adaugand ca pierderile intrazilnice puternice arata ca moneda se apropie de „nivelurile asteptate”.

Unii analisti se asteapta ca lira sa slabeasca spre un interval de 25-28 fata de dolar.

Sub presiunea lui Erdogan, un „dusman” autointitulat al cresterii ratelor dobanzilor, banca centrala a redus rata dobanzii de politica monetara la 8,5% de la 19% in 2021 pentru a stimula cresterea si investitiile. Dar aceasta a declansat o criza record a lirei in decembrie 2021 si a trimis inflatia la un maxim al ultimilor 24 de ani, de peste 85%, anul trecut.

Revenirea lui Simsek, care a fost ministru de finante si viceprim-ministru in perioada 2009-2018, a semnalat o indepartare de reducerile neortodoxe ale ratei, in ciuda inflatiei ridicate care au declansat o eroziune de peste 80% a valorii lirei in cinci ani.

Erdogan ia in considerare numirea lui Hafize Gaye Erkan, un director financiar de rang inalt in Statele Unite, in functia de guvernator al bancii centrale, a relatat luni Reuters. Erkan s-a intalnit luni cu Simsek la Ankara.

Erkan ar fi al cincilea sef al bancii centrale a tarii in patru ani, dupa ce Erdogan i-a concediat pe guvernatorii anteriori.

Autoritatile turcesti spera acum ca investitorii straini se vor intoarce dupa un exod de ani de zile, dar observatorii pietei au avertizat ca Erdogan a apelat in trecut la politici conventionale doar pentru a se razgandi la scurt timp dupa aceea.

„Chiar si fara interferente politice, procesul de aducere a Turciei pe o traiectorie sustenabila va fi turbulent si probabil ca va implica o devalorizare substantiala si randamente mai mari”, a declarat Paul McNamara, director la managerul de active GAM.

„Credem ca valoarea justa pentru lira este probabil cu 15% sau cam asa ceva mai mica, dar a tine in frau o devalorizare fara un sprijin extern substantial va fi o sarcina extrem de dificila”, a spus el inainte de declinul de miercuri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: