externe

Lovitura de stat in Gabon: Se redeschid granitele. Generalul care a condus lovitura de stat va deveni, luni, „presedinte de tranzitie”

Armata Gabonului a anuntat sambata ca va redeschide granitele tarii, inchise in urma loviturii de stat care l-a inlaturat pe fostul presedinte Ali Bongo, transmite France 24.

Un purtator de cuvant al conducerii militare din Gabon a declarat la televiziunea de stat ca „s-a decis redeschiderea frontierelor terestre, maritime si aeriene incepand de sambata”.

Un grup de 12 soldati gabonezi anuntase miercuri ca granitele tarii au fost inchise pana la noi ordine, intr-un comunicat difuzat de postul de televiziune Gabon 24.

Generalul Brice Oligui Nguema, seful Garzii Republicane de elita, a condus, miercuri, o lovitura de stat militara impotriva presedintelui Ali Bongo Ondimba, descendentul unei familii care a condus timp de 55 de ani.

Inlaturarea sa a venit la doar cateva momente dupa ce Bongo, in varsta de 64 de ani, a fost proclamat invingator la alegerile prezidentiale din weekend, un rezultat contestat de opozitie drept frauda.

Liderii puciului au spus ca au dizolvat institutiile, au anulat rezultatele alegerilor si au inchis granitele. Oligui urmeaza sa depuna juramantul luni ca „presedinte de tranzitie”.

In ultimii trei ani, in cinci tari africane – Mali, Guineea, Sudan, Burkina Faso si Niger au avut loc lovituri de stat. Noii lor conducatori au rezistat cererilor externe de a se reintoarce in cazarmi.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

29 de minute ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

55 de minute ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

55 de minute ago

Orasul bulgar de la Marea Neagra care l-a impresionat pe Macron: „Este printre destinatiile europene de top”

Orasul bulgar Varna (de la Marea Neagra) se numara printre destinatiile europene de top pe…

O oră ago