Bode l-a premiat pentru profesionalism pe Georgian Enache. Enache, pe 10 august 2018: „Protestatarii au aruncat cu pungi cu excremente si urina in fortele de ordine”

news

Locotent-colonelul Georgian Enache a fost premiat joi de ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru activitatea sa ca purtator de cuvant in cadrul Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti. Enache a lansat numeroase dezinformari in timpul protestului din 10 august 2018 din Piata Victoriei, pregatind astfel interventia extrem de brutala a Jandarmeriei.

Intr-un mesaj publicat pe pagina oficiala a MAI se arat ca ministrul Lucian Bode i-a premiat pentru profesionalism pe purtatorii de cuvant din mai multe structuri ale ministerului. Printre cei premiati s-a aflat si Georgian Enache.

„Am organizat astazi, la sediul MAI, o intalnire a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, cu purtatorii de cuvant din structurile de politie, jandarmerie, politie de frontiera si de pompieri de la nivel central si teritorial. Chiar daca evenimentul s-a desfasurat in sistem online, atmosfera a fost una destinsa si plina de emotie! Ministrul i-a felicitat si i-a premiat pe cei mai activi dintre comunicatorii nostri, cei care in ultimul an au fost permanent printre oameni, aducand informatii importante pentru comunitati, mesaje de informare, de prevenire sau legate de restrictiile pe care aceasta perioada le-a impus.

Munca purtatorilor de cuvant nu este deloc usoara. Purtatorii de cuvant poarta responsabilitatea transmiterii mesajului institutional cat mai bine documentat, la momentul oportun, intr-o maniera accesibila si, in acelasi timp, fara a oferi opinii personale si fara a-si arata emotiile.

Comunicarea presupune inteligenta, adaptabilitate si disponibilitate 24/24h si raportarea permanenta la nevoile oamenilor din comunitatile in care isi desfasoara activitatea. Le dorim comunicatorilor nostri sa aiba succes in activitate si sa fie in fiecare zi mai buni!”, se arata in mesaj.

In dupa-amiaza zilei de 10 august 2017, Georgian Enache a aparut la Antena 3 si a sustinut ca jandarmii ar fi fost atacati cu pungi cu urina si excremente de catre protestatari.

“Au fost aruncate catre jandarmi mai multe obiecte contondente, bete de steaguri, bucati de asfalt si chiar pungi cu excremente si urina. Trei jandarmi au fost raniti. Unul ceva mai grav si a avut nevoie de ingrijiri medicale, avand o fractura de deget”, a declarat atunci Georgian Enache. Afirmatia referitoare la pungile cu urina si excremente nu a fost dovedita niciodata.

A doua zi, Enache a continuat sa sustina un alt fake news major, cel privitor la starea de sanatate a jandarmeritei Stefania, dupa ce seful lui, Marius Militaru, mintise ca aceasta ar putea ramane paralizata. „Va citesc din fisa intocmita de Unitatea de Primiri Urgente, unde a ajuns colega noastra in acea seara, pe care noi am avut-o la dispozitie in dimineata in care am facut conferinta de presa. La diagnostic, la internare, scrie asa: traumatism coloana cervicala, traumatism toraco-abdominal, traumatism de coloana cervicala amielitica, contuzie toracica abdominala… Nu suntem experti, nu suntem medici, dar am citit acest traumatism… de coloana cervicala…”, spunea Georgian Enache la Digi24.

Iata ce a spus apoi Georgian Enache despre actiunea brutala a jandarmilor impotriva protestatarilor: „A fost un dispozitiv defensiv si reactiv. A fost o interventie profesionista, moderata a Jandarmeriei“.

„Sunt imagini care nu ne fac cinste. Am un mesaj si ma bucur foarte mult ca imi dati aceasta ocazie sa transmit oamenilor de buna credinta, oamenilor care inteleg ce se intampla si care, dupa ce va trece aceasta emotie si intreaga manipulare, pentru ca exista o intreaga isterie si se vehiculeaza informatii neadevarate, in momentul in care aceasta emotie va trece, si oamenii vor deveni rationali, si vor analiza la rece si vor vedea ca actiunea noastra a fost una necesara, iar cazurile acestea punctuale vor fi cu siguranta pedepsite conform legii. Nu putem sa aruncam vina asupra unei institutii pentru niste cazuri izolate, puctuale, care s-au intamplat si care vor fi analizate”, sustinea Enache.

Citeste si: Marea minciuna a Jandarmeriei de pe 10 August. Curtea de Apel a constatat ca Jandarmeria a mintit deliberat in legatura cu starea de sanatate a Stefaniei Nistor

Curtea de Apel Bucuresti arata in motivarea deciziei de redeschidere a anchetei privind violentele din 10 August 2018 ca Jandarmeria a mintit deliberat in cazul jandarmeritei batute pentru „a argumenta necesitatea unei interventii in forta pentru evacuarea protestatarilor”.

Iata fragmentul din motivarea deciziei Curtii de Apel:

„Judecatorul de camera preliminara constata si faptul ca, imprejurarile in care s-a produs
agresarea sg. maj. Nistor Stefania si plt. Felega Cristian au fost folosite pentru a argumenta necesitatea unei interventii in forta pentru evacuarea protestatarilor, iar ulterior pentru a justifica legalitatea interventiei, prin transmiterea unor date eronate cu privire la gravitatea leziunilor suferite de sg. maj. Nistor Stefania si urmarile acestora.

Astfel, desi era cunoscuta starea reala de sanatate a sg. maj. Nistor Stefania, comunicarile cu privire la acest subiect, inclusiv in relatia cu mass-media, au fost intentionat eronate, relevanta fiind conferinta de presa din dimineata zilei de 11.08.2018, in cadrul careia lt. col Militaru Marius, in calitate de purtator de cuvant al Jandarmeriei, a informat ca ‘…dincolo de interventiile dificile pe care le-am avut aseara, de departe cea mai dificila interventie a fost sa explicam parintilor colegei noastre ca fata lor s-ar putea sa ramana paralizata pe viata’, in vadita contradictie cu datele cunoscute la nivel institutional cu privire la starea reala de sanatate a sg. maj. Nistor Stefania.

Or, examenul CT efectuat in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Floreasca la ora 23.58 ,in seara zilei de 10 august 2018, a evidentiat ca sg. maj. Nistor Stefania nu prezenta leziuni ale coloanei vertebrale cu privire la starea reala de sanatate a sg. maj. Nistor Stefania.

De altfel, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a avut cunostinta nu numai de starea reala de sanatate a sg. maj. Nistor Stefania ci si de toate actiunile intreprinse de fortele care au intervenit in zona de desfasurare a protestului din Piata Victoriei”, se arata in motivarea judecatorului Ghita Ciprian Alexandru.

In motivare se mai arata ca procurorul DIICOT nu a facut cercetari complete si a ignorat probe esentiale.

”Din examinarea dosarului de urmarire penala, rezulta ca procurorul D.I.I.C.O.T. nu a audiat nicio persoana vatamata, niciun suspect si niciun martor (cu exceptia martorilor Dan Carmen Daniela, Cliseru Speranta, Badulescu Aurelian, Mastan Alin Ionel). Cu toate ca suspectii nu au dat declaratii, iar perchezitia terminalelor mobile nu a putut fi efectuata, nu au fost solicitate de catre procurorul D.I.I.C.O.T. mijloace de proba de natura tehnica si nu s-au obtinut datele de trafic si de localizare, prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, pentru a se clarifica existenta comunicarilor intre suspecti”, se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti, care a decis reluarea anchetei 10 august.

Mai mult despre: ,

Comentarii: