Lucrurile importante din VIATA noastra. Lectia impresionanta a unui profesor

life

Un profesor de filosofie statea in fata clasei, avand pe catedra cateva obiecte. Cand a inceput ora, fara sa spuna vreun cuvant, a luat un borcan mare, gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin si acestia au convenit ca era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele, pe care le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a intrebat din nou pe student daca borcanul e plin, iar acestia au fost din nou de accord ca e.

Profesorul a luat dupa aceea o cutie cu nisip, pe care l-a turnat in borcan. Fireste, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a intrebat din nou pe studenti, daca borcanul e plin, iar acestia au raspuns in cor „plin!”.

Profesorul a scos de sub catedra doua cesti cu cafea, pe care le-a turnat in borcan, umplandu-l de aceasta data definitiv. Studentii au ras.

„Acum (a spus profesorul dupa ce hohotele s-au domolit), as dori sa intelegeti ca acest borcan reprezinta viata voastra.

Mingile de golf reprezinta lucrurile importante pentru voi: familia, copiii, sanatatea, prietenii si pasiunile voastre, si ca daca totul ar fi pierdut in afara de acestea, viata voastra ar fi tot plina.

Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza pentru voi: serviciul, casa, masina, iar nisipul e restul lucrurilor marunte.

Daca veti incepe cu nisipul (a continuat el), nu veti mai avea unde sa puneti mingile de golf si pietricelele. La fel si in viata, daca iti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodata timp pentru lucrurile importante pentru tine.

Acorda atentie lucrurilor importante pentru fericirea ta. Joaca-te cu copiii, fa-ti controale medicale periodic, iesi cu sotia in oras la cina, joaca golf; vei avea suficient timp alta data sa faci curat sau sa repari cine stie ce dispozitiv. Ai in primul rand grija de mingile de golf, ele conteaza cu adevarat… Stabileste-ti prioritatile, restul e doar nisip”.

Unul dintre studenti a ridicat mana, interesandu-se ce reprezentau cele doua cesti de cafea. Profesorul i-a raspuns zambind: „Ma bucur ca intrebi asta. Ele vor doar sa arate ca, oricat de plina ar parea viata ta, e loc intotdeauna pentru doua cesti de cafea, impreuna cu un prieten”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: