Lukanseko a inchis total granita cu Lituania. El impiedica astfel intoarcerea inapoi a migrantilor pe care tot el i-a trimis in UE

externe

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a anuntat inchiderea frontierei tarii cu Lituania pentru a opri migrantii care au trecut in aceasta tara membra UE sa se intoarca inapoi, informeaza DPA, citata de Agerpres.

”Incepand de astazi, nimeni nu va avea voie sa treaca granita din nicio parte, nici dinspre sud, nici dinspre vest”, a declarat joi Aleksandr Lukasenko, potrivit agentiei de stat Belta.

Masura vine dupa ce Belarus a parut sa permita migrantilor, in principal din tari devastate de razboi, sa intre in Lituania, membra a Uniunii Europene, in ceea ce se crede ca este o razbunare pentru sanctiunile impuse Minskului de blocul comunitar.

UE acuza Belarusul ca permite in mod deliberat migrantilor sa treaca granita sa spre Uniunea Europeana, dupa ce Lukasenko a amenintat in mod deschis ca va permite refugiatilor din tari precum Siria, Irak si Afganistan sa intre in blocul comunitar.

Serviciul diplomatic european l-a convocat miercuri pe insarcinatul cu afaceri al ambasadei Belarusului la Bruxelles pentru a cere incetarea imediata a „instrumentalizarii inacceptabile” a migrantilor de catre Minsk, a declarat joi purtatoarea sa de cuvant.

”Ne-am exprimat profunda ingrijorare cu privire la instrumentalizarea migrantilor. Aceasta practica este inacceptabila si trebuie sa inceteze imediat”, a declarat Nabila Massrali. ”Le-am reamintit autoritatilor belaruse obligatia lor internationala de a lupta impotriva imigratiei ilegale si a traficului de persoane”, a adaugat purtatoarea de cuvant, citata de AFP.

Cateva sute de migranti au intrat in Lituania din Belarus in ultimele saptamani, dar, de la inceputul anului, tara baltica membra a UE si a NATO a inregistrat peste 2.000 de noi sosiri, majoritatea din Irak, care au trecut ilegal granita cu Belarus. De asemenea, in acest an, pana in prezent, aproximativ 3.500 de persoane au fost retinute la trecerea frontierei de 680 de kilometri cu Belarus. Cei mai multi dintre ei au solicitat azil.

Lituania este unul dintre cei mai mari sustinatori ai democratiei in Belarus si a fost mult timp un refugiu pentru personalitati ale opozitiei belaruse. Autoritatile lituaniene suspecteaza regimul belarus, sustinut de Rusia, de orchestrarea acestui aflux ca represalii la sanctiunile UE.

Agentia de frontiera a UE Frontex a trimis personal suplimentar in Lituania in ultimele saptamani, in incercarea de a preveni noi cazuri de trecere ilegala a frontierei.

Aceasta disputa vine dupa un an de proteste in Belarus, declansate atunci cand o mare parte a societatii a contestat victoria electorala a lui Lukasenko.

UE a impus sanctiuni impotriva Belarusului pentru incalcarea drepturilor omului ca raspuns la demonstratiile pasnice si pentru reprimarea violenta a societatii civile, iar seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a avertizat in cadrul unei reuniuni a ministrilor de externe ai UE din 15 iulie ca UE pregateste „sanctiuni economice mai puternice” pentru a opri trecerea ilegala a migrantilor din Belarus. Aceste masuri ar putea fi discutate si adoptate in cadrul reuniunii ministrilor din 21 septembrie.

La sfarsitul lunii mai, diplomatia europeana il convocase pe ambasadorul Republicii Belarus pe langa Uniunea Europeana Aleksandr Mikhnevich pentru a exprima condamnarea de catre institutiile europene si statele membre a deturnarii „inadmisibile” a unui zbor comercial operat de Ryanair intre Atena si Vilnius pentru arestarea unui opozant belarus. De atunci, ambasadorul s-a retras, iar insarcinatul cu afaceri a fost convocat miercuri.

La sfarsitul lunii iunie, europenii au impus sanctiuni economice si individuale pentru a pedepsi autoritatile belaruse pentru aceasta actiune. UE a vizat sectoarele cheie ale potasiului, petrolului si tutunului.

Lista neagra a UE pentru aceasta tara include 166 de persoane, intre care presedintele Aleksandr Lukasenko si doi dintre fiii sai, carora li s-a interzis intrarea in UE, precum si 15 entitati legate de regim, ale caror active in statele membre au fost inghetate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: