Lumea ar putea avea primul trilionar in 10 ani, potrivit grupului Oxfam, care lupta impotriva saraciei

externe

Elon Musk, judecator, Brazilia, ancheta, amenintari

Lumea ar putea avea primul sau trilionar in decurs de un deceniu, a declarat luni organizatia Oxfam International, care lupta impotriva saraciei, in evaluarea anuala a inegalitatilor globale, care a fost realizata in paralel cu reuniunea elitelor politice si de afaceri din statiunea elvetiana de schi Davos, relateaza Associated Press.

Oxfam, care de ani de zile incearca sa evidentieze disparitatile tot mai mari dintre cei super-bogati si cea mai mare parte a populatiei globale in timpul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, considera ca decalajul a fost adancit de pandemia de coronavirus.

Grupul a declarat ca averile celor mai bogati cinci oameni – Elon Musk, directorul general al Tesla, Bernard Arnault si familia sa de la compania de lux LVMH, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, Larry Ellison, fondatorul Oracle, si guru-ul investitiilor Warren Buffett – au crescut cu 114% in termeni reali din 2020, cand lumea se resimtea din cauza pandemiei.

Directorul executiv interimar al Oxfam a declarat ca raportul a aratat ca lumea intra intr-un „deceniu de divizare”.

„Ii avem pe primii cinci miliardari, care si-au dublat averea. Pe de alta parte, aproape 5 miliarde de oameni au devenit mai saraci”, a declarat Amitabh Behar intr-un interviu acordat la Davos, in Elvetia, unde are loc saptamana aceasta reuniunea anuala a forumului.

„Oxfam preconizeaza ca vom avea un trilionar in decurs de un deceniu”, a spus Behar, referindu-se la o persoana care are o mie de miliarde de dolari. „In timp ce, pentru a lupta impotriva saraciei, avem nevoie de mai mult de 200 de ani”, a mai spus el.

John D. Rockefeller, celebrul patron al Standard Oil, este considerat a fi devenit primul miliardar din lume in 1916.

In prezent, Musk este cel mai bogat om de pe planeta, cu o avere personala de aproape 250 de miliarde de dolari, potrivit Oxfam, care a folosit cifrele furnizate de Forbes.

In schimb, organizatia a declarat ca aproape 5 miliarde de oameni au devenit mai saraci de la pandemie, multe dintre natiunile in curs de dezvoltare ale lumii fiind incapabile sa ofere sprijinul financiar pe care natiunile mai bogate l-ar putea oferi in timpul blocajelor.

In plus, Oxfam a declarat ca invazia Rusiei in Ucraina in februarie 2022, care a dus la cresterea costurilor cu energia si alimentele, a afectat in mod disproportionat natiunile cele mai sarace.

Avand in vedere ca Brazilia gazduieste in acest an summitul Grupului celor 20, format din principalele natiuni industrializate si in curs de dezvoltare, Lawson a declarat ca este un „moment bun pentru Oxfam sa sensibilizeze” liderii cu privire la inegalitati. Presedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a plasat problemele care privesc tarile in curs de dezvoltare in centrul agendei G20.

Oxfam a declarat ca printre masurile care ar trebui luate in considerare intr-o agenda de „combatere a inegalitatilor” se numara impozitarea suplimentara a celor mai bogati din fiecare tara, o impozitare mai eficienta a marilor corporatii si o noua campanie de combatere a evaziunii fiscale.

Pentru a calcula averile primilor cinci cei mai bogati miliardari, Oxfam a folosit cifrele Forbes din noiembrie 2023. Averea lor totala era atunci de 869 de miliarde de dolari, fata de 340 de miliarde de dolari in martie 2020, o crestere nominala de 155%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: