Macron incearca sa calmeze spiritele dupa impuscarea mortala a unui adolescent de catre un politist. „Cerem ca justitia sa-si faca treaba, altfel o vom face in felul nostru”, ameninta protestatarii

externe

Presedintele Emmanuel Macron incearca sa potoleasca tensiunile in crestere pentru a treia zi, in urma impuscarii de catre un politist a unui adolescent de origine algeriana si marocana in timpul unui opriri in trafic intr-o suburbie din Paris, potrivit Reuters.

Patruzeci de mii de ofiteri de politie urmau sa fie dislocati in toata Franta, de aproape patru ori numarul mobilizat miercuri, dar au existat putine semne ca apelurile guvernamentale la o diminuare a violentei ar potoli furia larg raspandita.

In Nanterre, orasul muncitoresc de la periferia de vest a Parisului, in care Nahel M., in varsta de 17 ani, a fost impuscat marti, protestatarii au incendiat masini, au baricadat strazile si au aruncat proiectile spre politie. Ei au scris „Razbunare pentru Nahel” peste cladiri si adaposturi de autobuz.

Autoritatile locale au anuntat ca toate serviciile de transport in comun de suprafata, autobuze si tramvaie, vor fi oprite dupa ora 21:00, dupa ce noaptea trecuta multe au fost incendiate.

Guvernul lui Macron a respins apelurile opozitiei de a declara starea de urgenta, dar orasele din intreaga tara se pregatesc pentru noi revolte.

„Raspunsul statului trebuie sa fie extrem de ferm”, a spus ministrul de Interne Gerald Darmanin, vorbind din orasul Mons-en-Baroeul, din nord, unde au fost incendiate mai multe cladiri municipale.

Incidentul a alimentat plangerile din partea grupurilor pentru apararea drepturilor omului privind violenta politiei si rasismul sistemic in cadrul agentiilor de aplicare a legii si in suburbiile cu venituri mici, mixte rasiale, care inconjoara marile orase din Franta.

Procurorul local a spus ca ofiterul implicat este cercetat oficial pentru omucidere voluntara si se afla in arest preventiv.

„Procurorul considera ca nu au fost indeplinite conditiile legale de folosire a armei”, a declarat Pascal Prache, procurorul, intr-o conferinta de presa.

Adolescentul a fost impuscat marti dimineata la o ora de varf. Initial, nu a oprit la semnalul politistilor, dupa ce masina pe care o conducea a fost depistata pe o banda de autobuz. Doi politisti l-au ajuns din urma.

Cand masina a incercat sa plece, un ofiter a tras de aproape prin geamul soferului. Nahel a murit in urma unui singur glonte care i-a strapuns bratul stang si pieptul, a declarat procurorul din Nanterre, Pascal Prache.

Ofiterul a recunoscut ca a impuscat mortal, a spus procurorul, spunand anchetatorilor ca doreste sa previna o urmarire cu masina, temandu-se ca el sau alte persoane ar putea fi ranite daca adolescentul ar fi comis mai multe incalcari ale normelor rutiere.

Nahel era cunoscut de politie pentru ca nu respecta ordinul de a trage pe dreapta, a spus procurorul.

Macron a spus miercuri ca incidentul este de neiertat, insa, a condamnat si violentele care au urmat.

La un mars in Nanterre in memoria lui Nahel, participantii au criticat ceea ce ei au perceput ca o cultura a impunitatii politiei si a esecului de a reforma fortele de ordine intr-o tara care a cunoscut valuri de revolte si proteste din cauza comportamentului politiei.

„Cerem ca justitia sa-si faca treaba, altfel o vom face in felul nostru”, a declarat un vecin al familiei lui Nahel.

Tulburarile au reinviat amintirile despre revoltele din 2005, care au durat trei saptamani si l-au fortat pe presedintele de atunci Jacques Chirac sa declare stare de urgenta. Acel val de violenta a izbucnit in suburbia pariziana Clichy-sous-Bois si s-a raspandit in toata tara in urma mortii prin electrocutare a doi tineri care s-au ascuns de politisti intr-o centrala electrica. Doi ofiteri au fost achitati in proces, zece ani mai tarziu.

A fost cea de-a treia impuscare fatala de la inceputul anului, in scadere de la recordul de 13 de anul trecut, a declarat un purtator de cuvant al politiei nationale.

Au existat trei astfel de crime in 2021 si doua in 2020, potrivit unui bilant Reuters, care arata ca, incepand din 2017, majoritatea victimelor au fost de origine afro-americana sau araba.

Consilierul local Karima Khartim, din Blanc Mesnil, la nord-est de Paris, a spus ca oamenii incep sa-si piarda rabdarea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: