Mai ies lautarii la proteste? A murit si Gabi Lunca de Covid-19, la scurt timp dupa Ploiesteanu si Catanga

news

Cantareata de muzica lautareasca Gabi Lunca a incetat din viata, ea fiind internata de doua saptamani in spital cu COVID-19, anunta Partida Romilor ”Pro Europa”. Recent au murit si Nelu Ploiesteanu si Cornelia Catanga.

Decesul artistei in varsta de 83 de ani a survenit vineri seara, la Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov, unde aceasta era internata, mai mentioneaza sursa citata.

Decesul artistei Gabi Lunca vine la numai o zi dupa cel al altui cunoscut cantaret de muzica lautareasca, Nelu Ploiesteanu, care de asemenea a fost infectat cu COVID-19.

Gabi Lunca s-a nascut la data de 16 octombrie 1938 in comuna Varbilau, judetul Prahova, intr-o familie cu sase copii. Tatal ei, Dumitru Lunca, a fost violonist in cadrul Orchestrei Armatei din Ploiesti.

Incepe sa cante in anul 1951, alaturi de tatal sau, iar dupa 1953 devine solista orchestrei de muzica populara a Clubului Muncitoresc din Baicoi. In 1955 incepe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiesti, dirijor fiind in perioada respectiva acordeonistul Sile Ungureanu.

Devine cunoscuta inca de la 17 ani, cand era angajata la Orchestra Flacara Prahovei din Ploiesti. Inca de atunci, artista si-a definit foarte clar genul muzical: muzica oraseneasca lautareasca. Doi ani mai tarziu primeste o telegrama din partea casei de discuri Electrecord, in care este invitata sa inregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistenta a fost „Da-mi drumul nevasta-n casa.”

In 1955 inregistreaza prima data la Radiodifuziunea Romana, unde debuteaza cu melodia „Pe deasupra casei mele”, acompaniata de Orchestra de muzica populara Radio dirijata de Victor Predescu.

In 1959 este invitata de Ionel Budisteanu sa inregistreze prima oara la Electrecord, printre care si piesele „Am un pom in batatura” si „M-am jurat ca nu mai beau”.

Realizeaza numeroase alte inregistrari la Electrecord in perioada 1960-1965, colaborand cu importanti sefi de orchestra precum Nicu Stanescu, Zisu Georgescu sau Florian Economu.

In 1964 se casatoreste cu acordeonistul Ion Onoriu, alaturi de care incepe sa inregistreze din 1970. Incepand cu 1973 practic toate inregistrarile de pana la sfarsitul carierei sunt realizate alaturi de formatia lui Ion Onoriu, orchestra careia se alatura mai tarziu clarinetistul Mieluta Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu si tambalistul Toni Iordache.

In 1980 are primul sau concert in strainatate (Israel), urmand alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) si cel din New York (1983).

In 1990, organizeaza impreuna cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzica lautareasca urbana (mahala) din istoria Romaniei, pe stadionul Dinamo.

In 1992, alaturi de Ion Onoriu lanseaza primul album de muzica lautareasca-religioasa, prezentand-o in doua turnee, in Paris si Madrid. Din 1993, Gabi Lunca nu a mai cantat decat la slujbele Bisericii Penticostale din Bucuresti, retragandu-se complet de pe scena muzicala lautareasca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: