politica

Maia Sandu anunta ca nu se lasa: „Sistemul de justitie trebuie curatat de urgenta, indiferent de sabotajul din sistem”

Reforma justitiei este elementul cheie al dezvoltarii Republicii Moldova, atat pentru procesul de aderare la Uniunea Europeana, cat si pentru redarea increderii cetatenilor in sistemul judecatoresc, a declarat joi presedinta Maia Sandu in deschiderea forumului ‘Reformarea justitiei si combaterea coruptiei’ la Chisinau, relateaza portalul Deschide.md.

‘De succesul acestei reforme depinde daca vom reusi sa readucem increderea cetatenilor, dar si cat de repede vom deveni stat membru cu drepturi depline al UE. Miza reformei este, in continuare, extrem de mare. Vom insista in continuare pe aceasta reforma, indiferent de sabotajul din sistem si rezistenta opusa’, a afirmat Maia Sandu, adaugand ca Ministerul Justitiei a imbunatatit cadrul legal pentru a oferi instrumente mai eficiente in lupta impotriva coruptiei.

‘Nimeni nu ameninta judecatorii si procurorii sa ia decizii ilegale, ei sunt liberi. Din pacate, unii dintre ei percep libertatea drept libertatea de a face ce vor ei. Oamenii corupti din sistem reprezinta cel mai mare impediment in calea reformei. Sistemul trebuie curatat de urgenta. S-a dovedit ca nu se poate curata de sine statator’, a subliniat ea.

O alta problema majora in actualul sistem de justitie este tergiversarea dosarelor si scurgerile de informatii, a mai spus Maia Sandu, citata de Radio Chisinau.

Ea a subliniat de asemenea importanta pre-evaluarii externe a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) despre care spune ca vor avea o componenta noua incepand cu anul viitor.

‘Este important sa avem pana la sfarsit de an un nou CSM si CSP si sa incepem reforma la Curtea Suprema de Justitie (CSJ). Trebuie sa indeplinim conditiile UE, dar avem nevoie de aceasta reforma si pentru a salva banul public. Trebuie sa facem curatenie generala in sistem, dar si sa se avanseze pe un numar enorm de dosare care au batut pasul pe loc din cauza coruptiei din sistem’, a afirmat Maia Sandu.

Ea a mai spus ca guvernarea nu se implica in actul de justitie, dar ca si-a asumat aceasta reforma in fata cetatenilor si o va duce pana la capat, noteaza Deschide.md.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

O oră ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

3 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

O oră ago

Elon Musk oficializeaza trecerea de la Twitter la „X.com”. Acesta va furniza si servicii financiare

Schimbarea de identitate a Twitter este completa. Miliardarul american Elon Musk a anuntat vineri, pe…

O oră ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

2 ore ago