Maia Sandu le cere moldovenilor sa boicoteze Rusia de 9 mai: Nu putem permite ca atrocitatile de azi sa fie asociate cu eroii din Al Doilea Razboi Mondial

externe

alegeri, Republica Moldova, Maia Sandu, PAS, alegeri locale, municipii, esec

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a cerut marti concetatenilor ei sa nu arboreze simboluri rusesti la festivitatile din 9 mai consacrate victoriei din Al Doilea Razboi Mondial, avand in vedere ca militarii rusi omoara civili in Ucraina.

„Nu putem permite ca atrocitatile de azi sa fie asociate cu eroii din cel de-al Doilea Razboi Mondial, care si-au dat viata pentru pace”, a declarat Sandu la o intalnire cu presa, potrivit Agerpres.

Fostul presedinte Igor Dodon le-a cerut cetatenilor moldoveni „sa mearga la Parada Victoriei cu panglica Sfantului Gheorghe”, desi este posibil sa fie amendati, dupa ce simbolul respectiv cu dungi negre si portocalii a devenit un semn al patriotismului rusesc si a fost interzis saptamana trecuta de parlamentul de la Chisinau. Portul panglicii se sanctioneaza cu amenzi incepand de la 900 de lei moldovenesti (circa 45 de euro) sau 60 de ore de serviciu in folosul comunitatii.

Sefa statului le-a cerut adversarilor ei politici comunisti si socialisti sa nu divizeze societatea din interese politice. Republica Moldova „isi apara neutralitatea si pacea in societate. De aceea, simbolurile razboiului purtat impotriva Ucrainei sunt interzise in Republica Moldova. Le cer politicienilor sa se abtina de la orice provocare”, a spus Sandu.

Si parlamentul Lituaniei a interzis marti portul in public al panglicii Sfantului Gheorghe, al literei Z si a altor simboluri ale sustinerii invaziei ruse in Ucraina.

Panglica folosita pentru prima data ca decoratie de tarina Ecaterina a Rusiei a fost adoptata de rusofonii din estul Ucrainei ca simbol al sprijinului pentru Moscova in 2014, cand Rusia a anexat Crimeea, iar in Donbas au fost proclamate republicile secesioniste Donetk si Lugansk.

Litera ‘Z’ este semnul distinctiv vopsit pe vehiculele militare ruse din Ucraina si s-a raspandit in mediile sociale, printre sustinatorii razboiului declansat de Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: