Maia Sandu, lupta totala cu mafia filorusilor: „Nu sunt prizonierul functiei. Nu voi fi un presedinte comod cu cei certati cu legea si interesul public”

politica

„In actualul parlament al Republicii Moldova nu exista 51 de deputati care sa sustina lupta impotriva coruptiei. Oamenii stiu ca exista o singura iesire – alegeri anticipate”, a declarat miercuri presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul prin care Natalia Gavrilita a fost desemnata repetat pentru functia de prim-ministru, informeaza MOLDPRES si Radio Chisinau, citate de Agerpres.

Maia Sandu a comentat decizia de marti a Curtii Constitutionale si a spus ca aceasta hotarare ar fi de inteles intr-o situatie de normalitate, insa nu acum. „Astazi nu avem o situatie de normalitate. In continuare oamenii traiesc sub blestemul unui parlament care a ajuns o piata politica, in care se cumpara si se vand deputati. Toti cei care au declarat de nenumarate ori ca tara are nevoie de alegeri anticipate, ne spun astazi ca este nevoie de guvern temporar care sa salveze tara. Oamenii stiu ca este nevoie de alegeri anticipate. Orice guvern care va deranja schemele de coruptie va fi inlaturat, mi s-a intamplat si mie in 2019. In alegerile prezidentiale am spus ca e nevoie de alegeri anticipate, un milion de oameni a fost de acord cu mine’, a subliniat Maia Sandu.

Fara a vorbi exact despre viitoarele sale actiuni, Maia Sandu a spus ca nu se agata de functie si ca poporul e cel care va decide in aceasta situatie. „Nu sunt prizonierul functiei. Nu voi fi un presedinte comod cu cei certati cu legea si interesul public. Eu voi vorbi pentru oameni. Nu avem dreptul sa permitem recapturarea institutiilor statului. Poporul este detinatorul real al puterii in stat. El este cel care poate sa transeze la anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor sau al tarii’, a spus ea.

De asemenea, Maia Sandu a comparat actuala situatie din Republica Moldova cu cea de la sfarsitul anului 2015, cand fostul lider democrat Vlad Plahotniuc si-a creat o majoritate parlamentara apropiata lui, iar presedintele Nicolae Timofti a fost nevoit sa numeasca un candidat al acestei majoritati la functia de prim-ministru.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a declarat marti neconstitutional decretul prin care presedintele republicii, Maia Sandu, a delegat-o din nou pe Natalia Gavrilita cu formarea unui nou guvern.

In decizie, Curtea Constitutionala subliniaza ca desemnarea nu se face la discretia presedintelui. „Candidatul pentru functia de premier poate fi desemnat numai dupa consultarea fractiunilor parlamentare, ceea ce presupune identificarea sprijinului politic al deputatilor pentru o persoana capabila sa formeze un guvern care sa se bucure de increderea parlamentului. In acest sens, presedintele republicii nu poate inlocui fractiunile parlamentare”.

In acest context, Curtea Constitutionala aminteste ca presedintele fractiunii parlamentare a Partidului Socialistilor din Moldova a dat citire unei declaratii cu privire la constituirea majoritatii parlamentare formate din 54 de deputati, propunand-o pe dna Mariana Durlesteanu in calitate de candidat la functia de prim-ministru.

Judecatorii constitutionali au cerut fractiunilor parlamentare si institutiei prezidentiale sa recurga la noi consultari pentru desemnarea unui prim-ministru.

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat pe 11 februarie, dupa consultarile cu grupurile parlamentare, ca a propus-o din nou pe Natalia Gavrilita in calitate de candidat pentru functia de prim-ministru, fortand practic posibilitatea declansarii alegerilor legislative anticipate.

Dupa ce Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis ca Parlamentul nu se poate autodizolva, presedintele Maia Sandu a anuntat ca e gata sa aleaga o alta cale pentru a declansa alegeri parlamentare anticipate. Maia Sandu a declarat ca totul va depinde de felul in care vor raspunde formatiunile parlamentare la apelul sau de a nu vota de doua ori la rand guvernele pe care le-ar propune candidatii desemnati pentru functia de premier.

Potrivit unor analisti politici, un scrutin inainte de termen o va ajuta pe Maia Sandu sa ajunga la parghiile reale ale puterii, in conditiile in care puterile presedintelui Republicii Moldova sunt in prezent unele foarte limitate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: