Maia Sandu, replica dura: „Nu luam lectii de democratie din partea Federatiei Ruse”. Moldova se pregateste sa iasa din CSI

politica

maia sandu, presedinte, republica moldova

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, are o replica dura dupa ce Moscova a acuzat Chisinaul ca cenzureaza „presa libera”. Chisinaul nu ia lectii de democratie de la Kremlin, a spus Maia Sandu.

„Este de rasul gainilor, pentru ca Federatia Rusa, care a alungat sau a inchis toata presa libera, vine sa ne dea lectii de democratie. Pe noi ne intereseaza opiniile comunitatii internationale si ale cetatenilor nostri si daca vedeti, in clasamentele internationale, Republica Moldova sta mult mai bine decat Federatia Rusa si chiar unele state din UE cand vine vorba de libertatea presei”, a declarat Maia Sandu la Jurnal TV.

„Noi tinem la liberarea de exprimare. Toti cetatenii din Republica Moldova pot sa auda cum de dimineata pana seara cineva critica guvernarea, ceea ce nu veti auzi in Federatia Rusa. (…) Noi nu luam lectii de democratie de la Kremlin”, a adaugat presedintele.

Seful Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteata, a propus Comisiei pentru Situatii Exceptionale sa suspende temporar licenta a sase posturi de televiziune controlate de oligarhii fugari Ilan Sor si Vladimir Plahotniuc, intre care Publika TV, si blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 – inclusiv site-ul agentiei oficiale de presa ruse TASS – sunt gestionate direct de Moscova.

„Activitatea acestor posturi se realizeaza cu multiple incalcari ale legislatiei, constate de catre Consiliul Audiovizualului si reprezinta un pericol la adresa securitatii informationale. Aceste posturi promoveaza constat narative manipulatoare, care genereaza o sursa suplimentara de instabilitate in vecinatatea Ucrainei, a NATO si UE. Politica editoriala a acestor posturi este orientata catre o campanie de dezinformare in interesul persoanelor fizice sau juridice incluse in lista de sanctiuni internationale ale UE, SUA, precum si ale grupului criminal Sor”, a argumentat directorul SIS, Alexandru Musteata.

Ambasada Federatiei Ruse in Republica Moldova a calificat decizia autoritatilor de la Chisinau ca fiind un „atac asupra libertatii de exprimare” si o „incalcare a dreptului la pluralism de opinie al populatiei vorbitoare de rusa din Moldova”.

Guvernul de la Chisinau a mai decis ca va exclude Comunitatea Statelor Independente din lista organizatiilor carora le achita anual cotizatiile de membru. Decizia vine in urma denuntarii calitatii sale de membru din organizatiile comunitatii si a „sanctiunilor bancare aplicate Federatiei Ruse”.

Potrivit unui proiect de hotarare, semnat de ministrul finantelor Petru Rotaru, suma alocata pentru achitarea cotizatiilor anuale de membru ale Republicii Moldova in organizatiile internationale in 2023 se micsoreaza cu 16 milioane lei, de la 66, 5 milioane la 50,5 milioane lei.

Diminuare este cauzata, in mare parte, de faptul ca R. Moldova nu va mai achita cotizatiile de participare in Adunarea Interparlamentara a CSI si in sapte organizatii din cadrul Comunitatii – aproape 8,2 milioane de lei, suma prevazuta in proiectul initial al Guvernului, care a intrat in vigoare la inceputul anului 2023.

In ultimii 4 ani din bugetul de stat au fost transferati aproape 35 de milioane de lei, cotizatii de membru in cadrul CSI si organizatiile Comunitatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: