externe

Maia Sandu supara iar Moscova: „Admiram curajul si temeritatea cetatenilor ucraineni – aparatori ai caselor lor si luptatori pentru libertate, independenta si democratie. Sunteti o sursa de inspiratie pentru generatiile viitoare”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, si-a exprimat admiratia pentru curajul ucrainenilor care lupta pentru libertatea si independenta tarii lor intr-un mesaj transmis ucrainenilor cu ocazia Zilei Independentei Ucrainei, marcata la 24 august, care a coincis de aceasta data cu sase luni de la declansarea invaziei ruse, potrivit Deschide.md.

‘De Ziua Independentei Ucrainei, admiram curajul si temeritatea cetatenilor ucraineni – aparatori ai caselor lor si luptatori pentru libertate, independenta si democratie. Sunteti o sursa de inspiratie pentru generatiile viitoare. Va stam alaturi si va dorim pace si prosperitate’, le-a transmis Maia Sandu ucrainenilor prin intermediul unei postari pe Twitter.

La 24 august, poporul ucrainean celebreaza cea mai importanta sarbatoare nationala – Ziua Independentei Ucrainei. In aceasta zi, in 1991, Rada Suprema a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci a adoptat Declaratia de Independenta a Ucrainei, ce a stat la baza formarii actualului stat ucrainean.

Un an mai tarziu, in 1992, Republica Moldova si Ucraina au semnat Protocolul cu privire la stabilirea relatiilor diplomatice, document ce a intrat in vigoare in acelasi an. Tot in 1992 a fost semnat Tratatul de buna vecinatate, prietenie si colaborare intre Republica Moldova si Ucraina, care pune bazele cooperarii dintre cele doua state independente.

La 24 februarie, Rusia a declansat o invazie neprovocata si nejustificata in Ucraina, sub pretextul apararii comunitatii vorbitoare de limba rusa din Donbas (est), primul act de agresiune de acest tip in Europa de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Republica Moldova a sprijinit de la inceput Ucraina si a condamnat agresiunea rusa. De asemenea, a fost una dintre tarile care a primit cei mai multi refugiati ucraineni pe cap de locuitor, aproximativ 80.000 din februarie.

Ea insasi a fost direct afectata de episoade de instabilitate si amenintari in materie de securitate in lunile aprilie si mai in regiunea separatista prorusa Transnistria. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dadarlat)

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

4 ore ago

Au revenit ploile abundente la Dubai. Mai multe zboruri au fost anulate, iar scolile si birourile au fost inchise

Mai multe zboruri ale companiei Emirates au fost anulate sau au avut intarzieri, joi, pe…

4 ore ago

Pregatiri pentru Jocurile Olimpice: Parisul inaugureaza un bazin masiv de stocare a apei pentru a curata raul Sena

Oficialii francezi au inaugurat, joi, un bazin imens de stocare a apei menit sa ajute…

4 ore ago

Firea, atac veninos la adresa lui Catalin Cirstoiu: „S-a plimbat de campanie cu metroul” – Video

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a l-a atacat chiar si pe Catalin Cirstoiu,…

5 ore ago

Premiera in lumea animala: Un urangutan de Sumatra si-a tratat o rana de pe fata cu o planta medicinala

Nivelul ridicat de inteligenta al urangutanilor a fost recunoscut de multa vreme, partial datorita abilitatilor…

4 ore ago

Echipa olimpica a refugiatilor are 36 de sportivi din 11 tari care vor concura in 12 sporturi

Echipa olimpica a refugiatilor care va participa la Jocurile de la Paris va include 36…

4 ore ago