„Maidan-ul” ucrainean se va repeta la Belgrad? Studentii sarbi au blocat centrul orasului, instaland zeci de corturi – VIDEO

externe

Maidan, Belgrad, corturi, opozitie, proteste, alegeri fraudate

Un grup numeros de studenti a blocat vineri un bulevard principal din capitala Serbiei, in timpul vacantei de Anul Nou, in timp ce protestele continua in aceasta tara balcanica, dupa ce au fost raportate nereguli care au afectat alegerile recente.

Studentii au montat corturi, mese si scaune, au adus mancare si paturi si au cantat muzica in tabara lor improvizata in apropierea sediului guvernului din Belgrad, spunand ca vor ramane pe loc pana la inceputul unei alte adunari a opozitiei planificate pentru sambata.

Actiunile studentilor au declansat vineri un blocaj urias in trafic in capitala. Se asteapta ca mitingul de sambata sa atraga mii de persoane, in conditiile in care tensiunile politice sunt la cote ridicate din cauza scrutinului din 17 decembrie si a incidentelor si arestarilor ulterioare ale sustinatorilor opozitiei la un protest de la sfarsitul saptamanii trecute.

Presedintele populist Aleksandar Vucic a acuzat opozitia de incitare la violenta cu scopul de a rasturna guvernul, sub influenta Occidentului, ceea ce liderii opozitiei au negat acest lucru.

Partidul Progresist Sarb al lui Vucic, aflat la guvernare, a fost declarat castigator al alegerilor parlamentare si locale, dar principala alianta de opozitie, Serbia impotriva Violentei, a afirmat ca au avut loc fraude, in special la Belgrad.

Imediat dupa alegeri, Serbia Impotriva Violentei a condus proteste zilnice in Serbia, in timp ce unii politicieni au lansat greve ale foamei. Populistii au declarat ca votul a fost corect si au respins criticile, inclusiv din partea observatorilor internationali, care au remarcat multiple nereguli in concluziile lor preliminare publicate la o zi dupa scrutin.

Tensiunile au crescut duminica seara, cand protestatarii au incercat sa intre in primaria Belgradului, spargand geamuri, inainte ca politia antirevolta sa-i respinga folosind gaze lacrimogene, spray-uri cu piper si bastoane. Politia a retinut cel putin 38 de persoane, majoritatea studenti, multe dintre acestea fiind ulterior sanctionate cu 30 de zile de detentie.

Liderul opozitiei, Dragan Djilas, a negat vineri acuzatiile lansate de tabloidele pro-guvernamentale potrivit carora opozitia ar planui incidente la mitingul planificat pentru sambata.

„Nimeni nu planuieste violente”, a declarat el. „Nu vom accepta alegeri furate si vom lupta cu toate metodele democratice”.

Opozitia a cerut insistent o ancheta internationala asupra votului, dupa ce reprezentantii mai multor organisme internationale de supraveghere a drepturilor care au observat alegerile au raportat multiple nereguli, inclusiv cazuri de cumparare de voturi si de umplere a urnelor.

Acestia au remarcat, de asemenea, conditii nedrepte pentru candidatii opozitiei din cauza inclinatiilor pro-guvernamentale ale principalelor canale media si a abuzului de resurse publice de catre partidul de guvernamant. Acestia spun ca Vucic a dominat campania partidului de guvernamant si timpul alocat de mass-media pentru candidati, chiar daca el insusi nu a candidat.

Serbia incearca in mod oficial sa devina membra a Uniunii Europene, dar natiunea balcanica a mentinut legaturi stranse cu Moscova si a refuzat sa se alature sanctiunilor occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei la scara larga a Ucrainei.

Oficialii rusi i-au acordat un sprijin total lui Vucic in reprimarea protestatarilor si au sustinut afirmatiile acestuia potrivit carora votul a fost liber si corect.

Ambasadorul Rusiei, Alexandr Harcenko, a declarat ca protestul de sambata si alte actiuni planificate de opozitie in timpul sarbatorilor reprezinta „o perioada foarte periculoasa” pentru „revenirea violentei”, dar a adaugat ca autoritatile sarbe detin controlul deplin al situatiei.

Legaturile de la Moscova au intrat in centrul atentiei la inceputul acestei saptamani, cand premierul sarb Ana Brnabic a multumit serviciilor de securitate ale Rusiei pentru ca ar fi anuntat Serbia ca se pregatesc violente.

Atat oficialii sarbi, cat si cei rusi au afirmat ca este vorba despre o manevra sustinuta de Occident pentru a provoca instabilitate politica in Serbia, similara cu protestele prooccidentale din 2014 din Ucraina, care au dus la inlaturarea unei conduceri pro-ruse din aceasta tara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: