Majoritatea PSD, incalcare flagranta a Constitutiei pentru a-si suda baronii din Sanatate de functii. Zegrean e socat: „Este prima data cand se intampla asa ceva”

politica

Majoritatile PSD din Comisiile Juridice ale Parlamentului au introdus amendamente la hotarea de Guvern prin starea de alerta, actiunea fiind o incalcare flagranta a Constitutiei. Amendamentele vor fi votate miercuri in Parlament.

Comisiile Juridice sunt controlate de Florin Iordache si Serban Nicolae.

Parlamentarii juristi au decisi marti seara, in Comusiile de specialitate sa amendeze masurile luate de catre Guvern privind aplicarea starii de alerta pe teritoriul Romaniei pe o perioada de 30 de zile. La propunerea PSD s-a introdus un amendament prin care securizeaza posturile propriilor oameni numiti la conducerea spitalelor. Modificarile vizeaza anexe care fac parte integranta din Hotararea de Guvern, ceea ce inseamna ca aceasta este modificata.

„Autoritatile publice locale, pentru unitatile sanitare din subordinea lor, exercita atributia de numire, suspendare si eliberare din functie a persoanelor care ocupa functii de conducere in cadrul acestor unitati in conditiile legii”, este amendamentul introdus de PSD.

Prin modificarile aduse unei Hotarari de Guvern, Parlamentul isi depaseste competentele pe care il are, a declarat Augustin Zegrean pentru hotnews.ro. Potrivit Constitutiei Guvernul emite Hotariri pentru aplicarea legilor. Hotararile de Guvern pot fi atacate doar in instanta si nu pot fi amendate de Parlament, pentru ca aplica legea.

„Este un lucru neobisnuit ceea ce se intampla pentru ca in Constitutie este vorba de separarea puterilor in stat. Hotararile se dau pentru executarea legilor. Este prima data cand se intampla ca o HG sa fi supusa aprobarii Parlamentului. Nu este in regula pentru ca HG pot fi atacate in justitie si justitia poate sa le anuleze. O hotarare aprobata de Parlament nu stiu cum va putea fi atacata in justitie pentru ca un judecator nu poate anula actele Parlamentului.

Este de neinteles, este in afara logicii juridice toata povestea asta. Vad ca ei scriu in lege ce vor ei, dar deasupra Parlamentului este cerul si Constitutia si Constitutia trebuie respectata si de catre Parlament. Asta e statul de drept si cel care emite legea o si respecta. Se creeaza un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern iar conflictul a fost creat de Parlament prin inscrierea in lege a obligatie Guvernului de a supune hotarare spre aprobarea Parlamentului”, a explicat Zegrean.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: