Mandria de a fi turnator – Rusii si-au reluat obiceiurile din perioada stalinista: isi toarna colegii si necunoscutii

externe

moscova, rusia

Turnatoria, sau raportarea vecinilor, colegilor si chiar a strainilor la autoritati, era ceva obisnuit in perioada sovietica a Rusiei. Acum, pe masura ce guvernul ia masuri drastice impotriva celor care critica razboiul din Ucraina, oamenii cu resentimente personale sau interese politice ii denunta din nou pe altii, relateaza BBC.

„Am fost invatata cum sa torn de bunicul meu, care a fost el insusi un turnator”, sustine o femeie care poarta numele de Anna Korobkova. Ea spune ca locuieste intr-un mare oras rusesc, dar refuza sa spuna care este acesta.

Turnatoare in serie autodeclarata

Korobkova sustine ca a scris 1.397 de denunturi de la invazia Rusiei in Ucraina. Ea spune ca oamenii au fost amendati, concediati si etichetati drept agenti straini din cauza denunturilor ei.

„Nu-mi pare rau pentru ei”, dezvaluie ea. „Simt bucurie daca sunt pedepsiti din cauza denunturilor mele”, mai spune ea.

Noi legi de cenzura au fost introduse la scurt timp dupa invazia rusa in Ucraina in februarie 2022. De atunci, Korobkova si-a petrecut cea mai mare parte a timpului liber online, raportand persoane pentru „discreditarea armatei ruse” – o infractiune care se pedepseste cu o amenda de pana la 50.000 de ruble (560 de dolari) sau cu pana la cinci ani de inchisoare daca este comisa de mai mult de doua ori.

Korobkova este foarte precauta in a vorbi cu reporterii si comunica doar prin e-mail. Ea nu vrea sa isi arate fata si refuza sa furnizeze dovezi ale identitatii sale. Ea spune ca face acest lucru pentru ca primeste frecvent amenintari cu moartea.

Se pare ca are doua motive pentru a-si turna concetatenii. In primul rand, spune ca ea crede ca ajuta Rusia sa invinga Ucraina si, in al doilea rand, crede ca astfel isi va proteja propria stabilitate financiara. Locuieste singura si lucreaza cu jumatate de norma ca profesor de stiinte umaniste, bazandu-se foarte mult pe economiile sale. Dar Korobkova se teme ca Rusia ar putea ajunge sa plateasca despagubiri daca conflictul va merge in directia Ucrainei, iar acest lucru ar putea afecta finantele intregii tari si ale tuturor celor care traiesc in Rusia.

„Toti cei care se opun operatiunii militare speciale sunt rivali ai propriei mele bunastari”, explica ea, prezicand ca o victorie a Ucrainei ar fi o pierdere pentru ea. „Mi-as putea pierde toate economiile si ar trebui sa imi gasesc un loc de munca cu norma intreaga”, se plange ea.

De cand au fost introduse noile legi ale cenzurii, au fost deschise peste 8.000 de dosare impotriva unor persoane pentru discreditarea armatei, potrivit grupului independent rus pentru drepturile omului OVD-Info.

Tintele

Korobkova denunta in principal persoanele care vorbesc cu mass-media, in special pe cele care apar la posturile internationale, cum ar fi BBC. Una dintre tintele lui Korobkova este antropologul Aleksandra Arhipova.

In calitate de antropolog, Aleksandra Arhipova a cercetat renasterea turnatoriei in Rusia. „Ea m-a denuntat de sapte ori”, spune Arhipova. „A scrie denunturi este modul ei de a interactiona cu autoritatile. Ea considera ca este misiunea ei”, mai spune antropologul.

„Si-a gasit nisa ei. Denunturile ei ii reduc la tacere pe experti destul de eficient”, adauga Arhipova, care se afla acum in exil si care crede ca actiunile Korobkovei ar fi putut contribui la etichetarea ei ca agent strain de catre statul rus in luna mai.

„Prieteni de-ai mei, pe care ea i-a denuntat, refuza acum sa faca vreun comentariu pentru orice mass-media. Asadar, se poate spune ca a avut succes. Misiune indeplinita”, continua ea.

O alta tinta a fost o profesoara din Moscova pe nume Tatiana Cervenko.

Cand Rusia a introdus orele de patriotism in septembrie 2022, Cervenko a decis sa predea in schimb matematica, a declarat ea pentru TV Rain, ultimul canal independent din Rusia, care a fost inchis de guvern si care acum are sediul in Olanda.

Drept urmare, Korobkova, care a vazut interviul televizat, a inceput sa faca denunturi impotriva lui Cervenko, plangandu-se angajatorului sau, departamentului de educatie din Moscova si comisarului rus pentru drepturile copilului.

Cervenko a fost concediata in decembrie 2022.

Korobkova nu manifesta nicio remuscare pentru actiunile sale, in schimb pastreaza cu mandrie o baza de date cu persoanele pe care le-a denuntat, inclusiv consecintele.

Ea sustine ca, in urma denunturilor ei, sase persoane au fost concediate de la locul de munca, iar alte 15 au primit acuzatii administrative si au fost amendate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: