Marea Britanie anunta ca NU va interveni militar daca Rusia invadeaza Ucraina: „Este extrem de improbabil ca cineva sa trimita trupe in Ucraina impotriva Rusiei”

externe

Ministrul britanic al apararii, Ben Wallace, a declarat ca este ‘extrem de improbabil’ ca Londra si aliatii sai sa intervina militar in cazul unei invazii ruse in Ucraina, transmite sambata AFP, citata de Agerpres.

Ucraina ‘nu este membru NATO, asadar este extrem de improbabil ca cineva sa trimita trupe in Ucraina impotriva Rusiei’, a afirmat ministrul, intr-un interviu video difuzat joi pe site-ul saptamanalului britanic The Spectator.

‘Nu ar trebui sa-i lasam pe oameni sa creada ca o vom face. Ucrainenii sunt perfect constienti de acest lucru’, a adaugat el, in contextul in care presedintele american Joe Biden a respins deja in acest stadiu o optiune militara.

In schimb, ‘exista cu certitudine sanctiuni economice profunde, serioase si durabile ce ar putea fi luate’, a subliniat Wallace.

Intr-o discutie telefonica vineri cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul britanic Boris Johnson a afirmat ca Londra va utiliza ‘toate puterile sale diplomatice si economice’ pentru a impiedica orice ‘agresiune rusa’ impotriva Ucrainei, a comunicat Downing Street.

Potrivit lui Ben Wallace, ‘consolidarea militara rusa are un obiectiv precis. ‘Nu suntem siguri ca el (presedintele rus Vladimir Putin) a luat o decizie, insa toate actiunile sale si pregatirile militare merg in aceasta directie (…), cred ca ar trebui sa fim toti ingrijorati’, a mai spus ministrul britanic.

Occidentalii acuza de mai multe saptamani Rusia ca a masat zeci de mii de soldati aproape de frontiera cu Ucraina in vederea unei eventuale invazii. Rusia respinge acuzatiile si se declara amenintata de NATO.

Mai mult despre:

Comentarii: