Marea Britanie si Olanda vor ajuta Ucraina sa achizitioneze avioane de lupta F-16, anunta Londra. SUA detin 800 de F-16

externe

Marea Britanie si Olanda lucreaza la o „coalitie internationala” pentru a ajuta Ucraina sa achizitioneze avioane de vanatoare F-16 despre care Kievul spune ca sunt vitale pentru apararea sa, in conditiile in care Rusia isi intensifica atacurile aeriene, a declarat marti un purtator de cuvant al premierului britanic Rishi Sunak, relateaza CNN.

Cei doi aliati NATO incearca sa faca rost de avioanele de razboi fabricate in SUA pentru Ucraina, precum si sa ii antreneze pe pilotii Kievului pentru a le pilota, potrivit citirii Downing Street in urma unei intalniri intre Sunak si premierul olandez Mark Rutte la summitul Consiliului Europei din Islanda.

Ucraina, care a afirmat ca avioanele de lupta sunt esentiale pentru a se apara impotriva atacurilor rusesti cu rachete si drone, a salutat anuntul liderilor britanic si olandez.

„Avem nevoie de F-16 si le sunt recunoscator aliatilor nostri pentru decizia lor de a lucra in aceasta directie, inclusiv pentru pregatirea pilotilor nostri”, a declarat Andrii Iermak, seful biroului presedintelui Volodimir Zelenski.

Iermak a precizat ca Belgia, un alt aliat NATO a „confirmat disponibilitatea de a antrena” pilotii ucraineni.

Marea Britanie nu are F-16 in fortele sale aeriene, dar Olanda si Belgia au. Fortele aeriene americane au aproape 800 de F-16 in flota lor.

In urma vizitei cu Sunak, Zelenski a lasat sa se inteleaga ca Ucraina este mai aproape de a primi F-16, afirmand ca Kievul si Londra „avanseaza in mod activ” cu privire la un plan. Zelenski a multumit Marii Britanii pentru ca a acceptat sa antreneze piloti ucraineni.

Fortele aeriene americane numesc F-16, care a zburat pentru prima data in 1978, un „sistem de armament cu costuri relativ reduse si performante ridicate”.

Avioanele monomotor pot actiona in modul aer-aer sau atac la sol, zburand in toate conditiile meteorologice si avand o raza de actiune de 860 de kilometri.

Ar fi un upgrade substantial fata de avioanele din flota ucraineana de acum, formata in mare parte avioane de razboi din epoca sovietica care fie se aflau in fortele aeriene ucrainene inainte de invazia rusa, fie au fost oferite Kievului de catre alte state europene, precum Polonia, care se aflau pe orbita sovietica.

In ciuda rugamintilor repetate ale lui Zelenski pentru F-16, multi dintre aliatii Ucrainei au fost reticenti in a furniza Kievului arme care pot ajunge pe teritoriul rusesc.

La inceputul razboiului, SUA au considerat ca furnizarea de noi avioane de lupta Ucrainei ar risca o escaladare intre NATO si Rusia.

Intre timp, oficiali americani si aliati au declarat anterior ca avioanele ar fi nepractice, deoarece necesita o pregatire considerabila, iar Rusia are sisteme antiaeriene extinse care le-ar putea dobori cu usurinta.

Orice deplasare de F-16 in Ucraina ar necesita aprobarea SUA, iar presedintele american Joe Biden a declarat la inceputul acestui an ca Kievul nu are nevoie de avioanele de lupta.

Dar CNN a relatat in martie ca SUA lucreaza cu pilotii ucraineni in Statele Unite pentru a determina cat timp ar dura antrenarea lor pentru a pilota F-16, potrivit unor surse informate in acest sens.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: