Marea defrisare din Bucuresti. Administratia Firea a taiat zeci de mii de copaci, primaria nu stie acum daca au fost plantati altii

politica

Zeci de mii de copaci au fost taiati in Bucuresti de Administratia Firea in perioada iulie 2016 – octombrie 2020. Primaria Bucuresti mentioneaza acum ca nu stie daca in locul acestora au fost plantati altii.

Primaria Capitalei, prin Directia de Mediu, a emis un numar de 7.961 avize de defrisare pentru 31.156 arbori, in perioada iulie 2016 – octombrie 2020, se anunta in intr-un document oficial publicat de G4media.ro.

In locul acestor 31.156 de arbori ar fi trebuit plantati in compensare 86.866 de copaci, insa Municipalitatea nu stie daca acest lucru s-a intamplat in realitate.

”In perioada iulie 2016 – octombrie 2020, Primaria Capitalei, prin Directia de Mediu, a emis un numar de 7961 avize de defrisare pentru 31.156 arbori.

Pentru cele 7961 de avize de defrisare emise, ar fi trebuit sa fie plantati in compensare 86.866 arbori.

Directia de Mediu are calitatea de avizator al interventiilor asupra materialului dendrologic situat pe raza Municipiului Bucuresti, iar beneficiarii avizelor au obligatia de a pune in executare avizele obtinute si de a informa Directia de Mediu asupra realizarii acestora, insa, in cele mai multe cazuri, beneficiarii nu comunica aceste informatii.

In ceea ce priveste numarul total de arbori plantati in compensare in realitate pe spatiile verzi publice sau private, va informam ca primariile de sector, prin administratiile din cadrul acestora, precum si Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, in calitate de administratori legali ai spatiilor verzi publice, au obligatia de a indeplini obiectivele prevazute la art. 7 din Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Avizele de defrisare pot cuprinde una sau mai multe locatii ale arborilor avizati pentru defrisare si au termen de valabilitate doi ani de la data emiterii lor.

Verificarile plantarilor de arbori, in compensarea celor avizati pentru defrisare, pot fi efectuate ulterior expirarii termenului de valabilitate al fiecarui aviz, doar in perioada de vegetatie a materialului dendrologic, pentru a se putea constata gradul de viabilitate al arborilor/arbustilor plantati, ceea ce inseamna o perioada maxima de 6 luni/an (aprilie-septembrie).

Avand in vedere numarul mare de amplasamente ale arborilor pentru care se avizeaza defrisarea la nivelul Municipiului Bucuresti, precum si lipsa dotarii cu echipamente performante care sa identifice arborii pe baza unor coordonate GIS sau a altor solutii tehnice, este imposibila verificarea tuturor plantarilor in compensare.

Astfel, in perioada iunie – octombrie 2020 au fost verificate 108 avize de defrisare (emise in anul 2018, cu termen de valabilitate doi ani), in baza carora ar fi trebuit plantati 2003 arbori, insa au fost plantati 1378 arbori.

In ceea ce priveste sanctiunile aplicate in perioada 2016 – octombrie 2020 pentru contraventii legate de efectuarea pe raza Municipiului Bucuresi a unor lucrari de defrisare/toaletare fara avizul de specialitate sau pentru nerespectarea acestuia in situatia in care lucrarile sunt autorizate, Politia Locala a Municipiului Bucuresti, prin Directia Control, a aplicat 212 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 565.200 lei”, anunta Primaria Capitalei.

Potrivit Ministerul Mediului, in Bucuresti exista o suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor de 8,89 mp, mult sub limita impusa de Ordonanta de Urgenta 195/2005 privind protectia mediului: 26 mp/locuitor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: